Janneke Juffermans
Janneke Juffermans Lichamelijke ontwikkeling 8 jun 2021
Leestijd: 2 minuten

Hoe bereid je je dochter voor op haar eerste menstruatie?

Tante Betje komt op bezoek, Dracula’s theezakje, de Japanse vlag die uithangt, of de Ferrari die voor de deur staat. Allemaal rare manieren om menstrueren of ongesteld zijn (ook al zo’n term) te beschrijven. Dat eromheen draaien wil je uiteraard niet als het gaat om je dochters eerste menstruatie. Maar hoe bereid je je dochter wél voor op haar eerste menstruatie?

Voor het eerst ongesteld zijn

Vraag het een groep vriendinnen en iedereen weet nog wanneer en hoe oud ze waren toen ze voor het eerst ongesteld werden. Sommigen hebben er fijne herinneringen aan, en zagen het als een volgende stap richting volwassenheid of vrouw-zijn, anderen vonden het een verschrikking. Maar dat het een belangrijk moment was, dat is duidelijk. Daarom is het fijn om er op een prettige manier aandacht aan te besteden. Maar hoe doe je dat?

‘Mijn dochter heeft een onregelmatige menstruatie, moet ik me zorgen maken?’

Wat staat haar te wachten?

Veel meisjes maken zich er zorgen over dat ze misschien net op school of kamp zijn als ze voor het eerst menstrueren. Dat zou kunnen en is geen ramp. Om te beginnen is het belangrijk om haar uit te leggen wat er precies gaat gebeuren als ze voor het eerst ongesteld is. En wat er dan in haar lichaam gebeurt. Ze kan van tevoren al moe zijn, hoofdpijn hebben of emotionele buien door hormonen.

Leg uit wat ze misschien kramp voelt als de menstruatie begint en hoe ze een maandverbandje moet gebruiken, zodat ze weet hoe het werkt als jij er niet bent. Geef haar ook alvast een verbandje en schoon ondergoed standaard in haar tas mee, zodat ze altijd iets bij zich heeft.

Dit is de geslachtsontwikkeling die meisjes doormaken als de puberteit begint

 Als ze langer weg is en dan ongesteld wordt

Als je dochter op kamp gaat of langer gaat logeren, geef haar een pakje verbandjes mee en een briefje voor de begeleiders voor als ze inderdaad voor het eerst ongesteld wordt. Dan hoeft ze er niet over te praten als ze dat vervelend vindt en wellicht zijn er nog andere dingen ook van belang voor de begeleiders om te weten. Die kunnen dan ook in de brief, zoals niet zwemmen. Met een tampon is dat geen probleem, maar zover is je dochter tijdens haar eerste menstruatie waarschijnlijk nog niet.

Als ‘tante Betje’ dan echt arriveert

Als je dochters eerste menstruatie is begonnen, is het fijn als ze iemand kan bellen. Het is tenslotte toch iets bijzonders. Je dochter is weer wat dichter bij volwassenheid gekomen. Niet elke dochter zal het overigens leuk vinden. Nogmaals, zet een groep vriendinnen bij elkaar en stel deze vraag en..

Als jij of je partner haar niet meteen kunnen spreken, omdat jullie aan het werk zijn, wil ze misschien iemand anders bellen. Oma of een andere bekende. Dit kun je met haar van tevoren bespreken en ook of ze het leuk vindt om op een bepaalde manier te vieren of het liever in stilte voorbij laat gaan.

 

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Very well family

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.