Valéry de Voijs
Valéry de Voijs Uncategorized 23 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

Kims dochter doet mee aan een slaaptrend: ‘Ik heb een depri puber thuis’

Kims dochter doet mee aan een bijzondere slaaptrend, waarbij haar gehele slaappatroon verstoord wordt. Het wordt er vervolgens thuis niet gezelliger op volgens Kim (45).

“Sinds een jaar heeft Kims dochter een eigen TikTok account. Daar doet ze mee aan allerlei trends. De meeste video’s zijn heel onschuldig, en gaan over make-up tutorials of danstrends. Sinds kort doet Kims dochter mee met een nieuwe trend.”

Slaaptrend op TikTok

“Eerlijk gezegd snap ik persoonlijk niets van TikTok. Ik begrijp gewoonweg niet wat er leuk aan is. Dat mijn dochter plezier ervaart aan alle trends, vind ik natuurlijk helemaal niet erg.

De meeste trends waar zij aan mee doet, zijn namelijk erg onschuldig. Ze staat bijvoorbeeld midden in de woonkamer te dansen, of ze zingt mee met allerlei hippe liedjes. Daar heb ik geen problemen mee.

Er is nu een trend waar ik moeite mee heb. Bij mijn dochter in de klas is het schijnbaar heel hip om na schooltijd in bed te gaan liggen en te slapen. Jongeren filmen zichzelf vervolgens met de Timelapse optie. Op deze manier zie je het langzaam donker worden. Ze zetten er een treurig liedje onder, en maken er een poëtisch filmpje van.

Verstoord slaapritme

De filmpjes krijgen vaak duizenden likes, en jongeren inspireren elkaar. Het is schijnbaar heel trendy om ‘s nachts wakker te blijven. ‘S Ochtends zitten ze met donkere kringen onder hun ogen aan het ontbijt. ‘Dat is in’ zegt mijn dochter dan. Sterker nog: ze maakt haar wallen juist donkerder met make-up.

Mijn dochter gaat nu dus ook na schooltijd in bed liggen, en slaapt tot laat in de avond. Ze wordt wakker voor het avondeten, en is vervolgens tot 5 uur ‘s ochtends wakker. Ze maakt in de nacht haar huiswerk, of kijkt een film.

Dat zij mee wil doen aan deze vreemde trend, moet ze natuurlijk zelf weten. Maar ik begin me zorgen te maken over haar mentale gezondheid. Haar hele slaappatroon is verstoord, en ze ziet er ongezond uit. Ze ziet namelijk nauwelijks nog zonlicht en komt depressief over.

De school grijpt in

Deze trend is op school niet onopgemerkt gebleven. We hebben zelfs een e-mail gekregen van de school waarin het probleem werd besproken. Leraren wijzen er op dat kinderen moe op school komen, en hun concentratie is ver te zoeken.

Daarnaast zijn kinderen erg prikkelbaar en reageren ze brutaler dan normaal. Toch is het niet gemakkelijk om een passende oplossing te bedenken. Ik kan moeilijk ‘s nachts naast haar bed gaan staan om te controleren of ze daadwerkelijk slaapt. Daarbij denk ik dat zij met haar vijftien jaar toch wel verantwoordelijk genoeg moet zijn om te begrijpen dat dit slaapritme niet gezond is.

Ik heb een aantal gesprekken met haar gevoerd, maar dat heeft dusver niet geholpen. De sfeer in huis wordt er thuis in ieder geval niet beter op. Daarbij hoop ik nog steeds dat het een trend is die vanzelf overwaait.”

Zo zorg je ervoor dat je kind zijn problemen met je (willen) delen

 

 

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.