Janneke Juffermans
Janneke Juffermans Opvoedadviezen 27 mei 2021
Leestijd: 3 minuten

‘Kan ik mijn kind van 7 alleen thuis laten?’

antwoordAls ouder zit je regelmatig met vragen en kwesties rondom het opvoeden van je kinderen. J/M ouders geeft graag antwoord op al deze vragen in de rubriek ‘advies van de redactie.’ Dit keer is het onderwerp: kan ik mijn kind van zeven al alleen thuis laten?

De vraagantwoord

‘Ik ben een alleenstaande moeder met een zoontje van zeven. Als wijkverpleegkundige heb ik flexibel werk en kan dat zoveel mogelijk doen als hij naar school is. Soms moet ik toch plotseling weg voor een spoedgeval. Ik laat mijn zoontje dan even alleen thuis, volgens mij kan hij dat prima. Volgens mijn vriendin is hij daar echter nog veel te jong voor en is het zelfs strafbaar. Wat vinden jullie?’

Advies van de redactie

Er is geen wet die aangeeft dat je  een kind van deze leeftijd nooit even alleen thuis mag laten. Er is wel een wet die zegt dat je geen hulpbehoevenden zonder toezicht thuis achter mag laten. Wanneer je bijvoorbeeld een baby alleen thuis laat als je de hond uitlaat en er breekt brand uit, dan kan dat strafrechtelijk voor problemen zorgen.

Kinderen moeten naar mate ze opgroeien langzaamaan steeds zelfstandiger worden en leren om zich alleen staande te houden. Dat leer je ze onder andere door ze beetje bij beetje vrijer te laten en iets te laten ondernemen zonder jouw toezicht. Zo ook bijvoorbeeld even alleen thuis zijn. Natuurlijk zijn er situaties waarbij dit niet geldt: bijvoorbeeld als je kind een achterstand heeft, als je kind gevaar niet goed kan inschatten of een bepaalde gedragsstoornis heeft. Het moet ook niet stelselmatig langere tijd gebeuren. Op basis van je vraag is niet in te schatten of dit bij jullie thuis meespeelt.

‘Mijn zoon van 15 wil dat zijn vriendinnetje bij ons blijft slapen. Wat moet ik doen?’

Hoe je je kind ondersteunt bij alleen thuis zijn

Neem de volgende zaken goed mee als je je kind alleen thuis wil laten:

  1. Schat in wat je eigen kind aan kan. Hoe houdt hij zich aan afspraken? Is hij verantwoordelijk? Kun je hem vertrouwen? Snapt hij goed wat gevaarlijk is? Enzovoort.
  2. Bouw het alleen zijn beetje bij beetje op. Kies om te oefenen voor momenten die kort zijn en overdag. Gaat dit goed? Dan kun je het steeds iets uitbreiden. Kijk ook naar wat je kind zelf prettig vindt en aandurft.
  3. Maak heel duidelijke afspraken wat wel en niet mag (bijvoorbeeld: deur openen, telefoon opnemen, gevaarlijke situaties).
  4. Zorg dat er altijd back-up is: een buurvrouw op de achtergrond die ervan weet, mogelijkheid tot bellen als er iets is, enzovoort.
  5. Zorg dat je kind de deur altijd uit kan in geval van nood.
  6. Leg je kind goed uit wat te doen in geval van nood. Hang dit eventueel ergens goed zichtbaar op, net als telefoonnummers die je kind kan bellen (altijd meer dan één voor het geval die ene persoon toch niet te bereiken is).

Alleen thuis blijven is net als alleen buitenspelen, een boodschap doen of ergens heen fietsen… iets wat hoort bij het opgroeien van kinderen en het loslaten van je kind. Te vroeg is niet goed, maar te laat ook niet!

‘Mijn dochters gaan in de vakantie drie weken naar hun vader, hoe overleef ik dat?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.