Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Autisme 17 jul 2021
Leestijd: 2 minuten

Denk je dat je kind autisme heeft? Zo ga je hiermee om

Autisme bij een kind is soms lastig te herkennen, omdat elk kind wel eens een fase heeft dat het gevoelig reageert op prikkels of wat later is in zijn ontwikkeling.

Toch merk je het als ouder wel als je kind ‘anders’ is dan ‘het gemiddelde kind’, voor zover dat bestaat. Dit zijn de kenmerken van autisme en tips om ermee om te gaan.

Andere verwerking van informatie

Kinderen (en volwassenen) met autisme verwerken informatie op een andere manier dan mensen zonder autisme. Ze zijn gevoeliger voor prikkels, omdat ze heftiger horen, zien, ruiken, proeven en voelen. Ook veranderingen en verrassingen komen anders aan bij kindjes met autisme en daar reageren ze dan ook (anders) op.

7 dingen die je nóóit meer tegen de ouders van een kind met autisme (ASS) moet zeggen

Langzamere ontwikkeling

Kindjes met autisme herken je aan een langzamere ontwikkeling als baby, dus ze brabbelen later en gaan uiteindelijk pas later dan gemiddeld praten. Ook willen ze weinig contact, zoals knuffelen of samen spelen) en houden ze van herhaling en voorspelbaarheid. Het kan ook zijn dat je kind veel huilt en bewegingen steeds herhaalt.

20x vroege tekenen die op autisme (ASS) bij je kind kunnen wijzen

Bij oudere kindjes

Een kind met autisme heeft vaak moeite met veranderingen en weet soms niet om te gaan met bepaalde situaties. Ook maakt hij moeilijk contact met andere kinderen en gaat hij het liefst om met een en hetzelfde vriendje of klasgenootje.

Ook is hij graag bezig met een bepaalde activiteit en doet graag dingen steeds op dezelfde manier. Kinderen met autisme hebben moeite met dingen plannen, zoals huiswerk, en kunnen voor langere tijd somber zijn.

Denk je dat je kind autisme heeft? Plan dan een afspraak in met de huisarts en uit je zorgen, hij of zij kan je verder helpen.

Tips om om te gaan met een kindje met autisme

8 kenmerken van autisme spectrum stoornis (ASS) die vooral bij meisjes voorkomen

1. Maak de dag voorspelbaar

Of de week of maand, dat maakt niet zoveel uit, maar maak de dagen voorspelbaar met bijvoorbeeld pictogrammen of een dagschema.

2. Communiceer concreet

Gebruik concrete woorden en zinnen zodat het kind weet waar hij aan toe is. Dus niet, ‘misschien’, maar ja of nee. En niet ‘dat doen we straks’, maar ‘dat doen we om twaalf uur’.

3. Ritueeltjes

Voorspelbaarheid vinden kinderen met autisme fijn, dus zorg voor wat vaste rituelen over de dag.

4. Vermijd te veel prikkels

Let erop dat je kind niet overprikkeld wordt en las genoeg rustmomenten in over de dag.

Onderzoek wijst uit: kat maakt kinderen met autisme socialer

5. Eigen tempo

Je kind met autisme ontwikkelt zich op zijn eigen tempo, stel daarom realistische eisen aan je kind die passen bij zijn ontwikkeling.

6. Positief opvoeden

Kies voor een positieve opvoeding en complimenteer goed gedrag.

7. Vraag om hulp

Het is niet altijd makkelijk om een kind met autisme op te voeden en dat verwacht ook niemand van je. Vraag daarom om hulp als je dat nodig hebt.

Juf Marjolein vult het rapport van leerling met autisme op een prachtige manier in

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Autisme.nl

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.