Laura Saija
Laura Saija Eten en Voeding 19 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

Mijn kind slaat soms het avondeten over, eet hij wel genoeg groenten?

In de rubriek Voedingsperikelen beantwoordt voedingsdeskundige Merel Hoftijzer elke keer een andere vraag van een lezeres. Deze week vroeg Sara (29) zich af of haar kind wel genoeg groenten binnenkrijgt.

“Het is maar net hoe de pet staat”, vertelt Sara. “De ene avond eet hij zijn hele bord leeg en de volgende avond eet hij niet eens een hapje. Dan is het net niet het juiste moment, omdat hij te moe is of omdat de kleur van het eten niet goed is. Ik maak mij daarom ernstige zorgen dat mijn peuter structureel te weinig groenten binnenkrijgt.”

Eet mijn peuter wel genoeg groenten?

Volgens voedingsdeskundige Merel Hoftijzer, oprichter van het platform Voor de Kleine Eters, is dit een veelvoorkomende vraag als het gaat om gezonde voeding. Krijgen ze wel voldoende binnen?

Ouders maken zich vaak zorgen dat een enkele hap hier of een paar tomaatjes daar niet genoeg zullen zijn om alle benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen. Bovendien weigeren kinderen soms hun avondmaal te eten, terwijl dit juist het moment van de dag is waarop de meeste gezinnen groenten op tafel zetten.

Ze krijgen meer binnen dan je denkt

In de praktijk blijkt dat kinderen vaak meer groenten binnenkrijgen dan ouders denken. Het Voedingscentrum heeft richtlijnen opgesteld voor de dagelijkse inname van groenten per dag bij kinderen:

  • 1-3 jaar: 50-100 gram
  • 4-8 jaar: 100-150 gram
  • 8-13 jaar: 150-200 gram
  • Vanaf 14 jaar: 250 gram

Natuurlijk is het ook mogelijk om meer groenten te eten, zolang dit in balans is met andere voedingsstoffen.

Belangrijke tip

Wist je dat slechts vijf snoeptomaatjes al vijftig gram wegen? Voeg daar een lepel broccoli aan toe en je hebt al honderd gram groenten voor die dag binnen. Of voeg een paar blokjes diepvriesspinazie toe aan een smoothie (je proeft het niet, echt waar): in een mum van tijd heb je nog eens vijftig gram extra binnen.

Mijn belangrijkste tip voor ouders die zich zorgen maken of hun kind wel voldoende groenten eet, is om niet alleen te focussen op grote hoeveelheden groenten tijdens het avondeten. Door gedurende de dag kleine porties groenten aan te bieden, is de kans groot dat je kind gemakkelijk aan de aanbevolen hoeveelheid komt. Probeer daarom elke maaltijd en elk tussendoortje te zien als een kans het aan te bieden.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.