Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Opvoeden 19 nov 2023
Leestijd: 2 minuten

8x dingen om je kind bezig te houden zónder beeldscherm

Het kan soms lekker makkelijk zijn om je kind tv te laten kijken of een tablet te geven. Ondertussen kan jij dan rustig bezig met schoonmaken, eten koken of je hebt gewoon een paar minuten voor jezelf. Toch kun je met een beetje creativiteit je kind bezighouden zónder beeldscherm, terwijl jij je dingen gedaan krijgt.

Zit je kind weer met zijn neus op een schermpje gedrukt? Wij hebben wat betere en leukere ideeën.

Je kind bezighouden zonder beeldscherm

Op deze manieren kun je de tijd dat je kind achter een beeldscherm zit beperken.

1. Laat je kind z’n eigen cartoon maken

Kijken naar cartoons vindt je kind al leuk, dus wat dacht je van het maken van z’n eigen cartoon? Geef je kind papier, kleurpotloden en andere knutselspullen en laat hem met zijn eigen fantasie een stripverhaal maken. Wanneer je kind klaar is, kan hij zijn verhaal vertellen.

2. Maak een spelletjesdoos

Stop een speciale spelletjesdoos vol met dingen waar je kind alleen mee kan spelen. Kleurboeken, puzzels, Lego: noem het maar op. Wanneer je dan bijvoorbeeld eten gaat koken, kan je kind spelen met de spelletjesdoos. Uiteindelijk wordt dit dan onderdeel van de dagelijkse routine.

3. Laat je kind jou helpen

Ben je aan het koken of schoonmaken? Daar kan je kind je prima bij helpen én vaak vinden kinderen dit nog leuk ook. Geef hem een taak die bij zijn leeftijd past en die hij aankan.

4. Maak een speurtocht in huis

Verberg ergens in huis een klein cadeautje en laat je kind dit zoeken door middel van aanwijzingen of opdrachten. Maak het niet te makkelijk!

5. Laat je kind spelen met creatief speelgoed

Creatief speelgoed kan je kind úren bezighouden. Denk aan Lego, puzzels, klei of het maken van knutselwerkjes. En dat is ook nog eens goed voor zijn ontwikkeling.

6. Maak een ideeëndoos

Brainstorm samen met je kind over activiteiten die hij leuk vindt om te doen. Schrijf alle ideeën op en laat je kind ze in de doos stoppen. Wanneer je kind zich verveelt, kan hij een idee uit de doos kiezen. En het was ook nog eens het eigen idee van je kind, dus zal hij zich minder snel verzetten.

7. Laat je kind een fort bouwen

Geef je kind dekens, kussens en wat er ook nodig is om een fort te bouwen. Daag hem uit om het fort supercool te maken, en laat je kind daarna bijvoorbeeld wat lekkers eten in zijn eigen creatie. En in een fort is het natuurlijk veel leuker om te spelen, dus zal je kind er nog uren plezier van hebben.

8. Laat je kind lekker buitenspelen

Fietsen, voetballen, skeeleren: er is buiten genoeg te doen!

5x handige regels om de schermtijd van je kind te beperken zónder discussie

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.