Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Slapen 3 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

Wat als je kind niet durft te logeren bij anderen?

Een ander kindje vraagt of jouw kind komt logeren en beide hebben ze er erg zin in, tot het moment daar is en je kind toch niet durft te logeren. Hij vindt het spannend, wil liever bij of in de buurt van zijn eigen papa en mama slapen en jullie zeggen het logeerpartijtje af.

Zelfs bij opa en oma logeert je kind liever niet, gewoonweg omdat hij niet durft te logeren bij anderen. Wat je daaraan kan doen, dat leggen we je hieronder uit.

Als je kind niet durft te logeren

Het lijkt je juist zo leuk voor je kind als hij een nachtje bij opa en oma kan doorbrengen of gezellig bij een kindje uit zijn klas kan logeren. Toch denkt je kind daar anders over en durft hij niet te logeren bij anderen, omdat hij het spannend vindt, niet weet wat hij moet verwachten en toch liever in zijn eigen bed ligt.

De veilige haven is weg als je kind gaat logeren

Zijn ouders, zijn eigen bed en eventuele broertjes en zusjes zijn niet in de buurt van je kind als hij gaat logeren bij anderen. Kortom: zijn veilige, vertrouwde haven is weg. Dat kan je kind onzeker maken en een gevoel van onveiligheid geven, waardoor hij dus niet bij iemand ander durft te logeren.

Vaak hangt dit ook wel af van de leeftijd van je kind, want zo rond de acht jaar wordt hij zich bewuster van zichzelf en zijn omgeving en heeft hij juist behoefte aan die veiligheid. Een emotie die je zeker serieus moet nemen als je hem wilt helpen. Dit kan je doen door je kind te ruimte te geven en te zeggen dat het ok is als hij niet durft te logeren bij anderen. Misschien wil hij wel blijven eten en haal je hem ’s avonds voor het slapengaan weer op. Zo kan je kind stapje voor stapje uiteindelijk wel een keer blijven logeren.

Logeerpartijtje? Maak het voorspelbaar

Of je kind nu is gevraagd om bij opa en oma of bij een vriendje te komen logeren: maak het zo voorspelbaar mogelijk. Het onvoorspelbare maakt je kind onzeker en het zorgt ervoor dat hij spanning voelt waardoor hij dus niet durft te logeren. Bespreek dan ook stap voor stap wat je kind kan verwachten bij het logeerpartijtje en leg uit dat in elk huis andere afspraken worden gemaakt met elkaar. Pak ook samen zijn spulletjes en vergeet vooral geen lievelingsknuffel!

Je kind durft niet te gaan slapen

Vind je kind het uiteindelijk toch te spannend om te gaan slapen? Haal hem dan lekker op en probeer het een andere keer weer. Hij heeft nu in ieder geval ervaren hoe is het om bij iemand anders te gaan logeren, op het slapen na. En dat is al een grote stap in de goede richting. Sommige kindjes zijn er gewoon nog niet aan toe en als je dat accepteert is het helemaal geen probleem.

Eerste keer logeren: zo kun jij je kind hierop voorbereiden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.