Japke Janneke Sybesma
Japke Janneke Sybesma Opvoeden 26 dec 2022
Leestijd: 3 minuten

Wat je je kind moet leren over het afsteken van vuurwerk

Met de jaarwisseling voor de deur kunnen we er niet omheen: vuurwerk. Het knallen trekt bij veel kinderen aandacht. Maar wat moet je je kind nou leren over het afsteken van vuurwerk?

In de gemeente Leidschendam-Voorburg krijgen basisschoolleerlingen deze week vuurwerkles. Ze leren hierin wat wel en niet mag, maar ook wat wel en niet gevaarlijk is. Het doel? Bewustwording over de gevaren van vuurwerk. Hoe kun je als ouders je kind voorbereiden op de jaarwisseling? Wat moet je je kind leren over het afsteken van vuurwerk?

Afsteken van vuurwerk

Het blijft helaas nodig om kinderen meer te leren over vuurwerk, want er gebeuren nog jaarlijks veel ongelukken.

1. Wat mag wel en wat mag niet?

Ten eerste is het verstandig om je kind uit te leggen wat nou eigenlijk wel en niet mag. Vanaf 12 jaar mogen kinderen jeugdvuurwerk kopen en afsteken. Onder de 12 jaar mag dit beide niet. Jeugdvuurwerk is vuurwerk uit de eerste categorie, beter bekend als F1. Het wordt ook wel fopvuurwerk genoemd. Dit vuurwerk is het minst gevaarlijk en mag zelfs binnenshuis worden afgestoken. Het gaat bijvoorbeeld om sterretjes, knalerwten en ijsfonteintjes. Dit betekent overigens niet dat er geen ongelukken mee kunnen gebeuren. Het is dus wel degelijk goed om je kind meer te leren over hoe ze dit op de meest veilige manier kunnen afsteken.

Vuurwerk uit de categorie F2 mag worden afgestoken door kinderen vanaf 16 jaar. Het gaat hierbij voornamelijk om fonteinen en grondspringen. Op sommige plaatsen in gemeentes geldt overigens een vuurwerkverbod. Het kan zijn dat er in jouw gemeente geen vuurwerk afgestoken mag worden dichtbij een ziekenhuis, dierenopvang of in een bepaald centrumgebied. Als ouder is het verstandig om hier met je kind goed naar te kijken.

Tot slot is vuurwerk uit de F3 categorie verboden in Nederland. We hebben het dan over knalvuurwerk, Chinese matten en losse vuurpeilen. Alleen professionals mogen dit vuurwerk afsteken. Zij moeten hiervoor een afgeronde opleiding en vergunning hebben.

2. Afstand

Afstand houden tot vuurwerk is altijd verstandig, niet alleen wanneer kinderen het zelf afsteken. Leer je kind dus ook dat ze tijdens het kijken naar vuurwerk voldoende afstand (minimaal 8 meter) moeten houden. Verder is het goed om te benoemen dat ze nooit op vuurwerk moeten gaan staan, zelfs als het al ‘afgelopen’ lijkt te zijn.

3. Kleding

Leer je kind om de juiste kleding te dragen tijdens het afsteken, maar ook tijdens het kijken naar vuurwerk. Dit betekent bijvoorbeeld geen grote capuchons. Trek je kind ook geen wijde laarzen aan. Hier kan gemakkelijk vuurwerk in terecht komen. Ook is het verstandig om te kijken naar het materiaal van de kleding van je kinderen. Laat ze geen brandbare kleding, van bijvoorbeeld Nylon, dragen.

4. Aansteeklont

Gebruik altijd een aansteeklont bij het afsteken van vuurwerk. Dit is veiliger dan een aansteker, want deze vlam kan te snel bij het kruit komen. Hierdoor kan vuurwerk te snel afgaan en je kind heeft dan geen tijd meer om (voldoende) afstand te nemen.

5. Oud vuurwerk

Is het vuurwerk niet afgegaan? Leer je kind dat vuurwerk niet opnieuw afgestoken kan worden. Indien het geweigerd heeft, kan het zijn dat het lont al wel extra kort is geworden en bij een tweede keer aansteken te snel afgaat. Het is ook handig om je kind bewust te maken dat oud vuurwerk, dat (al dan niet afgestoken) op straat ligt, geen speelgoed is en je hier te alle tijde voorzichtig mee moet zijn.

Bijna helft van de vuurwerkslachtoffers komt door kindervuurwerk: ‘Sterretje kan wel 1100 graden worden’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.