Laura Saija
Laura Saija Persoonlijke verhalen 26 dec 2022
Leestijd: 3 minuten

Astrid (47): ‘Mijn zoon reed mijn auto in de prak met drank op’

Astrid kreeg de schrik van haar leven toen ze door haar zoon Floris werd gebeld dat hij een ongeluk met de auto had gehad. “De combinatie van weinig rijervaring en alcohol zorgde ervoor dat hij uit de bocht vloog tegen een paal.”

“Mijn man en ik gingen uit elkaar toen Floris net zeven jaar was. Floris is ons enige kind en hij bleef bij mij wonen na de scheiding. Sindsdien wonen we met z’n tweeën en dat is altijd heel gezellig geweest.

Auto tegen een paal

Als Floris net een paar maanden achttien is, word ik ’s nachts door hem gebeld. Het was 5.00 uur in de ochtend en hij vroeg of ik naar hem toe kon komen. Hij vertelde dat hij met de auto tegen een paal was gebotst en dat hij weg was gerend omdat hij misschien teveel gedronken had.

Ik snapte niks van het verhaal, ik werd net wakker. Ik sprong uit mijn bed terwijl ik hem nog aan de telefoon had. Floris was compleet in paniek, de auto stond daar tegen een lantaarnpaal en hij kreeg hem niet meer aan de praat.

Politie

Inmiddels hadden buurtbewoners de politie gebeld, want ik hoorde een sirene. Ik vroeg aan Floris of alles goed met hem was en of er geen andere gewonden waren gevallen. De auto interesseerde mij op dat moment niet.

De politie was gearriveerd en Floris was teruggegaan naar de plek van het ongeluk. Hij moest meteen een blaastest doen en had 0,1 promille teveel in zijn bloed. Hij werd meegenomen naar het bureau.

Jas vergeten

De volgende ochtend kon ik Floris ophalen van het politiebureau. Gelukkig kon ik de auto van de buurman lenen. Omdat er geen gewonden gevallen waren en het promillage alcohol in Floris zijn bloed niet hoger was dan 0,5, kwam hij er vanaf met een boete.

Onderweg naar huis wilde ik van hem horen wat er gebeurd was. Ik was heel boos, maar ook opgelucht want het had veel erger af kunnen lopen. Floris vertelde dat hij op stap was gegaan in de stad en zijn jas was vergeten toen hij naar huis ging.

Auto total loss

Hij had eenmaal thuis bedacht dat hij zijn jas wel even met de auto op kon halen, want hij had al een aantal uur niet meer gedronken. Een vriend van hem vond dit ook een goed idee en ging mee om de jas op te halen. Onderweg moest hij vlakbij ons huis door een flauwe bocht. De combinatie van weinig rijervaring en alcohol zorgde ervoor dat hij uit de bocht vloog tegen een paal.

Floris mocht overdag van mij altijd de auto pakken als ik hem niet nodig had. Toen ik hem deze vrijheid gaf, had ik nooit verwacht dat hij hem ’s nachts ongevraagd zou pakken. De auto werd weggesleept en was total loss.

Erger aflopen

Dat mijn auto total loss was, vond ik vervelend maar het had veel erger af kunnen lopen. Stel dat Floris of zijn vriend gewond geraakt waren? Of erger nog, dat ze het niet overleefd hadden? Stel dat hij een fietser of voetganger geraakt had toen hij uit de bocht vloog? Ik kan alleen maar dankbaar zijn dat dit allemaal niet gebeurd is.

Floris heeft zijn les meteen geleerd. Ook hij beseft hoe slecht dit had kunnen aflopen. Gelukkig kon ik een klein autootje kopen van een kennis, want de verzekering vergoedde niks. Floris krijgt de sleutel niet. Hij mag de auto nog wel gebruiken, maar dan moet hij het eerst vragen.”

https://www.jmouders.nl/17-jarigen-verkiezen-autorijbewijs-boven-bromfiets/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.