Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Opvoeden 3 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Je kind leren over de Tweede Wereldoorlog? ‘Het is deel van onze geschiedenis’

Morgen is het Nationale Dodenherdenking. We denken daarbij aan alle Nederlandse oorlogsslachtoffers sinds de Tweede Wereldoorlog. In hoeverre kun je het hier met je kinderen over hebben?

Of je het hier wel of niet met je kind(eren) over hebt, is natuurlijk helemaal aan jou. Misschien vind je de Tweede Wereldoorlog nog een lastig onderwerp, of weet je niet hoe je het het beste aan kunt pakken. Dat begrijpen we ook helemaal.

Wel of niet bespreken?

Het ligt er natuurlijk aan hoe oud je kinderen zijn of je het wel of niet met ze over de oorlog hebt. Ook ligt het aan je kind zelf, jij kent je kind het beste en weet zelf of je hier juist wel of niet over moet praten. Misschien besteden ze er op school ook wel aandacht aan en weet je kind er dus al het één en ander over.

Sommige ouders bespreken de Tweede Wereldoorlog liever nog niet met hun kind, omdat ze vinden dat hij of zij daar nog te jong voor is. Kinderen moeten een zorgeloze kindertijd hebben, waar het woord oorlog nog even niet inpast. Ze zijn er volgens de ouders nog niet klaar voor en ze vertellen het wanneer de tijd rijp is. Ze hebben nog een leven lang om zich te verdiepen in het verleden.

Je kind leren over de oorlog

Andere ouders vinden dat de Tweede Wereldoorlog onderdeel is van de Nederlandse geschiedenis en daarom bij de algemene kennis hoort. Ook omdat de oorlog een actueel onderwerp is met betrekking tot Rusland en Oekraïne, vinden ouders het gepast om hun kind daarover te leren. Het hoort nu eenmaal bij het leven en bij Nederland.

Wij waren benieuwd of onze lezers van J/M Ouders hun kinderen over de Tweede Wereldoorlog vertellen. Wij vroegen het aan een aantal ouders en eigenlijk is iedereen het erover eens. “Jazeker, het is deel van onze geschiedenis”, vertelt Emily. “Mijn kinderen hebben een opa die als kleine jongen de oorlog heel bewust heeft meegemaakt.”

Films en series over de Tweede Wereldoorlog

Andere ouders maken gebruik van films of series over de oorlog om hun kind erover te leren. Marianne: “Met onze kinderen kijken we ’13 in de oorlog’. Dat is ook actueel op school.” Ook Mascha laat haar kind op tv naar dit onderwerp kijken. “Mijn zoon kijkt bijvoorbeeld naar de serie over Anne Frank op tv. Hij weet van de oorlog en ik vertel erover. We bezoeken ook musea en gedenkplaatsen.”

Weer andere ouders nemen hun kind mee naar bepaalde evenementen om het zelf mee te maken. “Mijn dochter loopt ook mee met de kranslegging in het dorp hier”, vertelt Miranda. “Er is niks mis met je kinderen een beetje vaderlandse geschiedenis bijbrengen.” Ook Euny praat met haar kinderen over de Tweede Wereldoorlog. “Ze hebben al het kinder geschiedenisboek van Anne Frank gelezen en ze willen graag naar het Achterhuis. Elk jaar zijn we op 4 mei om 20.00 uur even stil.”

5x zo leer jij je kinderen alles over de Tweede Wereldoorlog

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.