Laura Saija
Laura Saija Opvoeden 16 jun 2023
Leestijd: 3 minuten

Wil je kind nooit naar bed? 6 tips

Bedtijd is voor veel ouders misschien wel het meest uitdagende moment van de dag. Zeker als je kind consistent weigert om naar bed te gaan. Als ouder kun je de hele dag opzien tegen het bedritueel, omdat het altijd een drama is.

Soms lijkt het alsof je kind gewoon niet naar bed wil gaan, hoe moe het ook is. Elk trucje wordt uit de kast gehaald om nog even iets langer op te blijven. Belangrijk is om erachter te komen of er geen diepere oorzaak is. Is je kind bijvoorbeeld bang of heeft het verlatingsangst?

Naar bed

Als dit allemaal niet het geval is, doe je er goed aan om de volgende tips op te volgens.

Routine

Een regelmatige en voorspelbare bedroutine kan wonderen doen. Kinderen hebben behoefte aan rust en regelmaat, omdat dit helpt zich veilig en comfortabel te voelen. Creëer een routine die past bij de leeftijd en interesses van je kind. En het belangrijkste van allemaal: houd je eraan. Een boekje lezen, in bad gaan, nog even een liedje zingen. Dit kan allemaal passen binnen de bedroutine.

Slaapkamer gezellig maken

Zorg ervoor dat de slaapkamer van je kind een plek is waar hij of zij graag naartoe gaat. Richt het in met comfortabel beddengoed, favoriete knuffels en een gezellig nachtlampje. Een opgeruimde, schone en rustige omgeving kan ook helpen om je kind te kalmeren. Hier wordt je kind in de juiste stemming gebracht voor het slapengaan.

Rustig aan doen

Stimulerende activiteiten zoals tv kijken, videogames spelen of drukke spelletjes kunnen het moeilijker maken voor kinderen om te ontspannen en in slaap te vallen. Probeer deze activiteiten minstens een uur voor het slapengaan te beperken. In plaats daarvan kun je rustigere activiteiten stimuleren, zoals het lezen van een boek of het luisteren naar rustgevende muziek.

Geef aandacht

Voor jezelf is dit het meest frustrerende moment van de dag, want je bent zelf ook moe. Probeer toch je hoofd koel te houden. Juist op dit moment is het belangrijk om geduldig te blijven. Neem de tijd om te luisteren naar de angsten of zorgen van je kind. Soms hebben kinderen gewoon behoefte aan wat extra aandacht, een knuffel en geruststelling voordat ze zich veilig genoeg voelen om te gaan slapen.

Beloningen geven

Moedig je kind aan om naar bed te gaan door middel van beloningen. Maak bijvoorbeeld een stickerkaart waarop je kind elke avond een sticker kan verdienen als het zonder problemen naar bed gaat. Na een bepaald aantal stickers kan je kind een kleine beloning krijgen, zoals een uitstapje naar de speeltuin of een extra verhaaltje voor het slapengaan. Draai hierin niet door met het geven van dure cadeaus, dan wordt het een machtspelletje.

Voldoende fysieke activiteit

Kinderen hebben veel energie. Als ze overdag niet genoeg fysieke activiteit krijgen, kan dit hun slaapgewoonten beïnvloeden. Moedig je kind aan om overdag actief te zijn door buiten te spelen, te sporten of deel te nemen aan andere fysieke activiteiten. Zo kan je kind overtollige energie kwijtraken en raakt het fysiek en mentaal uitgeput.

De puberstrijd met Rosanne: ‘Mijn zoon Ruben (13) komt zijn bed niet uit’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.