Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Gezondheid 13 sep 2023
Leestijd: 2 minuten

Heeft jouw kind steunzolen nodig? Zo kun je dat checken

Al vanaf de geboorte groeien en ontwikkelen kindervoeten zich snel. De ene voet ontwikkelt zich beter dan de ander. Steunzolen kunnen een goede oplossing zijn voor kinderen met bepaalde voet- en loopproblemen, maar hoe weet je of jouw kind ze echt nodig heeft?

Of het nu door een genetische oorzaak of door het lopen op slechte schoenen komt, een kindervoet heeft soms wat extra ondersteuning of een corrigerende houding nodig.

Steunzolen nodig of niet?

Loopgedrag observeren

Als je denkt dat jouw kind misschien wel steunzolen kan gebruiken, dan is het goed om zijn of haar loopgedrag eens te observeren. Veel struikelen, overmatige slijtage van schoenzolen of onregelmatige voetplaatsing kunnen tekenen zijn van mogelijke voetproblemen. Steunzolen kunnen die problemen verhelpen.

Pijn in de voeten of rug

Een kind dat groeit kan soms pijn of ongemak in de voeten of de rug ervaren, dit is heel normaal tijdens het groeiproces. Wanneer de pijn, het ongemak en de spanning in de voeten of rug geen tijdelijk probleem lijkt te zijn, dan is het aan te raden om een podotherapeut te bezoeken. In dat geval is er vaak meer aan de hand.

Platvoeten of hoge voetbogen

Platvoeten, waarbij de voetboog wat lijkt afgevlakt, en hoge voetbogen kunnen allebei tot problemen aan de voeten leiden. Kinderen met platvoeten kunnen bijvoorbeeld steunzolen gebruiken die de boog van de voet ondersteunen, terwijl kinderen met hoge voetbogen steunzolen kunnen gebruiken om de druk gelijkmatig over de voet te verdelen.

Overpronatie of supinatie

Overpronatie is ook wel naar binnen rollen van de enkel tijdens het lopen en supinatie is het naar buiten rollen van de enkel. Dit zijn twee veelvoorkomende loopafwijkingen bij kinderen. Steunzolen kunnen helpen dit te corrigeren en te ondersteunen.

Veel sport en fysieke activiteiten

Wanneer jouw kind veel sport en daarbij een sport doet waarbij hij of zij veel moet rennen, dan kan de belasting en de druk op de voeten toenemen. Steunzolen kunnen hierbij helpen om de stabiliteit van de voeten te verbeteren en kunnen tegelijkertijd blessures helpen voorkomen.

Bezoek aan podotherapeut

Wanneer je denkt dat jouw kind steunzolen kan gebruiken, dan is het aan te raden om een bezoek te brengen aan een podotherapeut. Een podotherapeut is een medisch professional gespecialiseerd in de diagnose, behandeling en preventie van voetgerelateerde aandoeningen en afwijkingen. Een podotherapeut kan door middel van wat testen, die te maken hebben met de voetstructuur en looppatronen, beoordelen of en welke steunzolen jouw kind kan gebruiken.

Wanneer stoppen kindervoeten met groeien?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.