Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Opvoeden 28 mei 2022
Leestijd: 4 minuten

10x waarom het leuk is om een tienjarige in huis te hebben

Kinderen van tien jaar hebben niet zoveel zorg meer nodig als een kleuter, maar vallen nog niet onder de categorie opstandige, teruggetrokken pubers. Wij hebben tien redenen waarom deze fase van oudere kinderen dus wel heel erg leuk is!

Sterker nog, wij zeggen: het begin van de tienerfase is the best of two worlds!

Waarom tien jaar een leuke leeftijd is

Herkenbaar?

1. Lekker samen in bed

Hebben jouw kinderen ook nog nét de leeftijd waarop ze nog lekker bij je in bed kruipen? Soms komen ze vroeg in de ochtend bij je liggen, en soms dwalen ze juist middenin de nacht richting jullie slaapkamer. En het punt is: ze vallen in twee seconden heerlijk in slaap. En als ze dat toch niet doen, dan vertel je dat ze terug naar hun eigen bed moeten gaan. En dat doen ze dan gewoon. In hun eentje en zonder te mokken. Heerlijk.

2. Geloven niet meer in Sinterklaas

Je kinderen weten inmiddels dat de Goed Heiligman niet bestaat. Als zij in november een dag even niet hun schoen kunnen zetten, zal er niet een enorme huilbui ontstaan omdat ze denken dat ze stout zijn geweest. Als je uitlegt dat je echt even geen tijd had, maar dat ze volgende week vooralsnog hun schoen mogen zetten: is er niet direct een man overboord.

3. Uiteten is weer gezellig

Je kan als gezin weer gezellig naar een restaurant gaan, omdat je kinderen ook daadwerkelijk willen eten. Ze hebben over het algemeen de hele dag door honger, en er is volgens hen nooit genoeg eten in huis. Gevolg: jij eet meestal heel zielig de restjes op die overblijven. Maar voordeel is dus wel dat eten weer echt een gezellige aangelegenheid is.

4. Je houdt van dezelfde films

Eindelijk niet meer de ietwat-toch-irritante-stemmetjes van de Teletubbies in je huis! Je kan gewoon samen met je kinderen leuke, prima films kijken. Plus een bijkomend voordeel: als je naar de film gaat, kun je de film ook daadwerkelijk helemaal afzien. Zonder dat er iemand telkens naar de wc moet.

5. Boodschappen doen gaat best snel

Zo voelt het in ieder geval. Want tegenwoordig kan je gewoon boodschappen doen, terwijl je handen vrij zijn. Dat was vroeger wel anders. Daarnaast wordt er geen ruzie gemaakt over de gordels in de auto. Ze kunnen ook gewoon zelf de autodeur openen en ze volgen je in de winkel zonder dat je ze continue in de gaten moet houden. En als je echt een keer in een wilde bui bent, kan je de kinderen zelfs thuis even alleen laten.

6. Nog steeds thuis in het weekend

Kinderen van tien jaar blijven nog lekker thuis op vrijdag- en zaterdagavond. Het sociale leven zuigt jullie kinderen nog niet volledig op. Ze zijn nog net te jong om de hele tijd met vrienden te ‘chillen’. Ze zijn nog jong genoeg om veilig bij jou thuis te blijven, maar ze hebben wel de leeftijd bereikt dat ze deelnemen aan leuke gesprekken. Soms over politieke kwesties, maar soms ook gewoon over hun favoriete knuffeldier.

7. Je bent nog wel slimmer

Als ze proberen weg te komen met bijvoorbeeld extra gametijd of het verslinden van jouw chocoladerepen, heb je dit nog vrij snel in de smiezen. Ze beheersen nog niet de kennis die een ouder heeft om met dingen stiekem weg te komen.

8. Ze zijn nog graag bij jou

Ondanks dat jij dingen doet waar ze zich tegenwoordig opeens voor schamen, hebben ze je nog steeds nodig en dat laten ze ook merken. Ze hunkeren nog steeds naar tijd met jou, vooral als ze je helemaal voor zichzelf hebben. Ook kunnen ze nu nog steeds lachen om jouw grappen en vinden ze je nog wel (een beetje) grappig.

9. Ze praten nog met je

Kinderen van tien jaar zijn nog niet in de leeftijdsfase beland waarin je het gevoel hebt dat een kokosnoot met een rubberen mes moet kraken als je hen vraagt hoe hun dag was. Op deze leeftijd kan je de stemmingen van je kind nog lezen, en vertellen ze over het algemeen nog wat hun dwars zit.

10.  Ze kunnen emoties uitdrukken

Oudere kinderen zijn tenslotte in staat om zich uit te drukken hoe zij zich voelen. Hoewel er nog weleens tranen zijn, zijn er geen enorme driftbuien meer. Ze kunnen door middel van woorden hun emoties uitdrukken. En dat bespaart een hoop driftaanvallen.

Dit is waarom 9 jaar een rare leeftijd is

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.