Demi de Boer
Demi de Boer Opvoeden 1 jun 2022
Leestijd: 3 minuten

10x ontroerende én leerzame boeken over dementie om met je kind te lezen

Dementie is helaas een veelvoorkomende en vervelende ziekte. Veel volwassenen vinden deze ziekte al moeilijk te begrijpen, laat staan voor kinderen. Als kinderen iemand van dichtbij zien veranderen, kan dit zorgen voor vervelende gevoelens.

Met deze kinderboeken kun je samen met je kind leren over dementie en uitleggen wat er met, bijvoorbeeld, opa of oma gebeurt.

Kinderboeken over dementie

Deze tien kinderboeken leren jouw kind meer over dementie aan de hand van ontroerende verhalen.

Het geheugen van een olifant

Ezeltje geeft een feestje, maar hij moet daar nog wel even boodschappen voor doen in de winkel van Olifant. Onderweg komt hij allemaal vriendjes tegen, die vragen of Ezeltje wat mee wilt nemen. Maar Ezeltje is alle boodschappen vergeten als hij in de winkel aankomt. Gelukkig heeft Olifant een goed trucje! Dit is een boek voor kinderen vanaf drie jaar.

Oma’s hoofd is versleten

De band tussen oma en Fien is heel sterk. Maar dan kan oma opeens de weg naar huis niet meer vinden. Ze heeft dementie, maar voor Fien is dit helemaal niet makkelijk. Want waarom doet ze zo vreemd en moet ze ergens anders wonen? Mama probeert het zo goed als ze kan aan Fien uit te leggen in dit prentenboek voor kinderen vanaf drie jaar.

Lilly en Max in de wereld van oma

Oma lijkt soms alles te vergeten en is verdwaalt in haar eigen wereld. Lilly en Max belanden door een magisch toeval in oma’s wereld en die is kleurrijk en super vrolijk, ze beleven een groot avontuur. Dit hoopvolle boek over dementie is geschikt voor kinderen vanaf drie jaar.

Mijn oma is een superheld

Suus en haar oma beleven samen de leukste avonturen, dat terwijl oma de ziekte van Alzheimer heeft. Als oma steeds vaker dingen vergeet, besluit Suus om haar geheugen terug te vinden. Dit warme verhaal is voor kinderen vanaf vier jaar.

Oma, mag ik mijn pop terug?

Elke zondag gaan Fien en haar pop naar oma toe. Maar oma begint zoveel te vergeten, dat ze moet verhuizen naar een plek voor vergeetachtige opa’s en oma’s. Pop mag bij oma logeren, maar als oma niet meer weet waar Pop is gebleven, komt Fien in actie. Dit boek kun je lezen met kinderen vanaf vier jaar.

Mijn oma is kwijt…

In dit mooie verhaal begint oma plotseling een beetje vreemd te doen. Haar kleindochter wilt haar begrijpen en helpen. Wat is er aan de hand met oma? Hoe komt dat? Is ze kapot? En kan ze dan nog wel gemaakt worden? Deze vragen over dementie worden beantwoord aan de hand van kleine verhaaltjes en gedichtjes.

Mijn lieve vergeetopa

Melle vindt de verhalen van Opa Kapitein fantastisch. Maar opa wordt vergeetziek, waardoor Melle erg verdrietig en bang is. Maar dan bedenkt Melle iets waar opa en hij weer blij van worden. Dit boek is voor kinderen vanaf vijf jaar.

Het huis in je hoofd

Dit boek is voor kinderen vanaf zes jaar. Met de fijne illustraties en eenvoudige taal, wordt er uitgelegd wat Alzheimer is en wat er gebeurd in het hoofd. Daarbij gaat een deel van de opbrengst naar Stichting Alzheimer Nederland voor meer onderzoek. Go Suzan!

Een vriend zonder tanden

Caro moet overblijven op school, maar dit vindt ze helemaal niet leuk door de strenge overblijfjuf. Ze besluit om samen met de bewoners van het verpleeghuis in de buurt, te lunchen. Al snel ontstaan er bijzondere vriendschappen tussen Caro en de bewoners. Dit boek is voor kinderen tussen de zeven en tien jaar.

Kapsalon Romy

Romy vond het niet altijd leuk om dagelijks naar oma Stine te gaan, ze was namelijk erg streng en druk met de kapsalon. Maar sinds kort is oma Stine veranderd, ze is liever maar ook in de war. De band tussen Romy en haar oma wordt steeds beter, dit zorgt voor een groot avontuur. Dit boek over dementie is voor kinderen vanaf 8 jaar.

9x leerzame én mooie kinderboeken over de seizoenen door het jaar heen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.