Janneke Juffermans
Janneke Juffermans Puber 26 jul 2021
Leestijd: 2 minuten

Kinderen en social media, begrenzen?

Is het gebruik van de smartphone door je kind regelmatig een bron van ergernis en discussie thuis? Jullie zijn niet de enige. Bijna 30 procent van de ouders ervaart de tijd die hun kinderen aan social media besteden als problematisch.

Als je vindt dat je kind teveel op social media zit

Dit bleek uit een onderzoek van RTL Nieuws, in samenwerking met DVJ Insights. Aan dit onderzoek deden 819 ouders mee met kinderen van 8 tot en met 17 jaar met een smartphone. Ondanks dat veel ouders worstelen met het gebruik van smartphones door hun kinderen, vinden zij wel dat social media en een smartphone erbij horen. Al willen de meeste ouders wel in meer of mindere mate controle hebben over het mediagedrag van hun kind.

Controle

57 procent van de ouders met kinderen tussen de 8 en de 12 jaar zegt precies te weten wat hun kind doet op social media. Naar mate kinderen ouder worden geven ouders aan hier steeds minder controle op te hebben. Zo is het bij kinderen tussen de 13 en 15 jaar nog maar 26 procent van de ouders die weet wat hun kind op social media uitspookt. Onder ouders met kinderen van 16 en 17 jaar is dit nog slechts 14 procent. Ook zijn ouders naar mate kinderen ouder worden steeds minder vaak op de hoogte van wachtwoorden van de accounts.

Aantal smartphones onder kinderen

  • 8  jaar: 24 procent
  • 9  jaar: 29 procent
  • 10 jaar: 49 procent
  • 11 jaar: 70 procent
  • 12 jaar: 84 procent
  • 13 jaar en ouder: bijna alle kinderen

Regels

Ondanks dat veel kinderen al op jonge leeftijd een smartphone bezitten, stellen veel ouders wel strenge eisen aan het gebruik van social media. ‘Wij controleren alles en onze dochter mag er een bepaalde tijd op. Als ze iets wil delen, moet ze dat eerst aan ons laten zien,’ aldus een ouder tegen RTL Nieuws. ‘Als de schoolprestaties minder worden, dan mogen ze ook minder op social media,’ zegt een ander.

De effecten van gamen en social media op ADHD: meer onderzoek is nodig

Social media

Uit het onderzoek blijkt dat kinderen vooral actief zijn op Whatsapp (89%). Daarnaast zijn Facebook (75%), YouTube (72%), Instagram (52%) en Snapchat (37,4%) populair onder kinderen.

Tips voor ouders

Hoe praat je nou met je kind over online gedrag en welke online-gedragsregels moet je kind zeker kennen? Kijk hier voor tips.

Bron: RTL Nieuws

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.