Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Eten en Voeding 15 sep 2023
Leestijd: 3 minuten

Eten kinderen te ongezond? ‘Ik zie dagelijks frikandelbroodjes en chocoladewafels in mijn klas’

Regelmatig legt J/M Ouders een stelling voor aan ouders of experts en laten we voor- en tegenstanders hierover aan het woord. De stelling van deze week luidt: kinderen eten over het algemeen te veel ongezonde dingen. We vroegen een aantal ouders om hun mening over dit onderwerp.

Overgewicht onder kinderen neemt de laatste jaren toe. In 2022 had 17 procent van de jongeren tussen de 2 en 25 jaar overgewicht. Volgens het Voedingscentrum komt dit mogelijk door een ongezonde eetomgeving, maar ook weinig beweging en slaap dragen bij aan overgewicht.

Niet alleen overgewicht, maar ook invloed op het IQ en gedrag van kinderen ligt op de loer bij slechte voeding. Bovendien zorgen al die suikers voor flink wat tandbederf bij kinderen.

Tekort aan vezels, veel te veel suikers

Jonge kinderen krijgen een tekort aan vezels (volkorenbrood, groente en fruit) en veel te veel suikers binnen op een dag. Zo is een fruitdrankje uit een pakje ongeveer gelijk aan tien suikerklontjes. Dat is zorgwekkend, maar gelukkig is er in Nederland ook veel aandacht voor gezond eten op en rondom scholen.

Stelling: kinderen eten tegenwoordig te veel ongezonde dingen

Deze lezers geven aan of ze het wel of niet eens zijn met de stelling.

Elke dag frikandelbroodjes

Anke (35), leerkracht op een basisschool: “Ik zie het in mijn klas helaas dagelijks, kinderen die veel ongezonde dingen meekrijgen in de broodtrommel. Denk aan frikandelbroodjes en chocoladewafels. Het komt vaak voor bij minderbedeelde gezinnen en die kinderen leren ook minder makkelijk, uitzonderingen daargelaten. Ondanks dat we een school hebben die gezond eten en trakteren promoot, geven veel ouders hun kinderen eten en drinken vol suikers mee. Ergens snap ik het ook wel, als je weinig te besteden hebt: een paprika is al snel een euro per stuk en een pak met tien chocoladebroodjes waar je ruim een week mee doet, kost drie euro. Dan is de keuze waarschijnlijk snel gemaakt.”

ongezond eten
Bron: Pexels

Vaak is het onwetendheid

Myrthe, moeder van twee: “Wat ouders en scholen uit onwetendheid vaak niet meegeven aan kinderen is hoe je moet eten en wanneer je wat moet eten. Dus wat eet je als je gaat sporten en wat eet je als je niet sport. Wanneer heb je genoeg gegeten, van welk eten krijg je energie en van welke producten krijg je vooral een korte suikerpiek, maar word je uiteindelijk toch moe. Als je bepaalde voedingstoffen op een verkeerd moment in zet, kan het ook een slechte uitwerking hebben. Veel mensen weten dat niet.”

Het hangt af van je omgeving

Marieke (33): “Ik denk echt dat dit ook sterkt afhangt van je omgeving. Onze kinderen eten gezond en gevarieerd en krijgen zelden snoep. Dit geldt ook voor de kinderen van vrienden om ons heen. Onze school promoot gezond eten ook heel erg en ouders krijgen het te horen als hun kind te vaak iets ongezonds mee krijgt. Voor kinderen uit minderbedeelde gezinnen worden lunchtrommels en fruitbakjes gemaakt door andere ouders. In de ochtend kunnen de kinderen die (discreet) ophalen zodat ook zij een gezonde lunch krijgen, zonder dat dit hun ouders geld kost. Met een beetje moeite, voorlichting en veel liefde kun je kinderen echt wel gezond laten eten.”

Menstruatieproducten zouden gratis moeten zijn voor kinderen: ‘Haalt schaamte weg’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.