Gina Koninkx
Gina Koninkx Opvoeden 9 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

Laat je kinderen fouten maken! Dat is juist goed voor hun ontwikkeling

Hoewel je als ouders het liefst 24/7 in de gaten houdt wat je kids doen, is het goed om dingen los te laten. Letterlijk zoals bij leren fietsen zonder zijwieltjes. Als je vast blijft houden, leren ze nooit alleen fietsen. Laat je ze los? Dan vallen ze eerst, maar uiteindelijk zullen ze het onder de knie krijgen. Je kinderen fouten leren maken is juist goed voor ze.

Laat je kinderen fouten maken

Fouten maken is een kwestie van vallen en opstaan. Het is dan ook goed om als ouders je kinderen los te laten zodat ze fouten maken. Daar leren ze van.

1. Goed voor hun zelfvertrouwen

Kinderen fouten leren maken, geeft ze op de lange termijn juist meer zelfvertrouwen. Als je ze zelf de glijbaan af laat gaan, krijgen ze het idee dat jij erop vertrouwt dat ze het ook echt zelf kunnen.

En ja, geloof ons, ze zullen echt een paar keer grote fouten maken of dingen verkeerd inschatten. Dat hoort er nou eenmaal bij en daardoor zullen ze de keer daarop een betere inschatting kunnen maken omdat ze van de vorige keer (toen het fout ging) hebben geleerd.

2. Goed om leren risico’s te nemen

Kinderen die altijd maar worden geholpen door hun ouders en daardoor amper fouten (kunnen) maken, groeien op in een heel veilige omgeving. Omdat hun ouders altijd een keuze voor ze maken, leren ze dat ze dat zelf niet (altijd) hoeven te doen.

Kinderen die los worden gelaten (zowel op jongere als oudere leeftijd) leren dat ze veel meer risico’s kunnen nemen. Zij gingen nou eenmaal wel van de hoge glijbaan. Daar kun je op latere leeftijd veel profijt van hebben als het gaat om belangrijke keuzes in het leven.

3. Ze leren omgaan met consequenties

Kinderen die fouten maken, leren ook dat daar consequenties aan zitten. Iemand slaan, betekent dat je straf krijgt. Dit zorgt er vervolgens voor dat ze snappen wat ‘consequenties’ inhouden. Hierdoor zijn ze dus ook minder snel geneigd opnieuw fouten te maken.

4 positieve manieren om je kind te corrigeren op vervelend gedrag

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.