Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Opvoeden 31 mrt 2021
Leestijd: 3 minuten

Zijn kinderen méér bezig met het klimaat dan hun ouders? Volgens dit onderzoek wel

Dat kinderen bezig zijn met het klimaat zal je niet verbazen. Al enige jaren worden er klimaatmarsen georganiseerd en Greta Thunberg is inmiddels wereldberoemd. Maar zijn kinderen zich ook echt bewuster van het klimaat en klimaatvriendelijk gedrag dan hun ouders? Volgens het onderzoek dat Arla biologisch deed wel.

‘Mam, je doucht te lang, dat is niet goed voor het klimaat!’ ‘Pap, je hebt de lamp weer aan laten staan.’ ‘Moet je echt de droger gebruiken?’ Soms lijkt het wel alsof onze kinderen ons opvoeden als het gaat om het klimaat, in plaats van andersom. Arla biologisch (die de wereld graag een beetje beter maakt voor de nieuwe generatie) viel dat ook op. Zij maken sinds kort alle biologische zuivel helemaal klimaatneutraal en vroegen zich af hoe ver kinderen zijn als het gaat om klimaatvriendelijk gedrag.

Onderzoek naar klimaatvriendelijk gedrag

Daarom deden ze onderzoek onder ruim 1.000 ouders van kinderen tussen 9 en 17 jaar?. En wat bleek? 70% van de kinderen beseft dat de keuzes die zij maken impact hebben op het klimaat. En nog opvallender: 31% van de ouders wordt door hun kinderen aangesproken op hun gedrag als het gaat om het klimaat en bijna al deze ouders passen hierdoor hun gedrag aan.

Kinderen zijn bezorgd over het klimaat

Uit het onderzoek blijkt dat 56% van de Nederlandse kinderen zich zorgen maakt over het klimaat. Bijna de helft van de kinderen is actief bezig met het verminderen van zijn of haar impact op het klimaat. Als kinderen hun ouders aanspreken op klimaatvriendelijk gedrag gaat het vooral over energieverbruik, het vervoermiddel dat we kiezen en het voedsel dat we onnodig weggooien. Maar gelukkig blijkt ook dat ouders luisteren naar hun kinderen: 9 op de 10 ouders die aangesproken worden op hun gedrag maakt hierdoor vaker een klimaatvriendelijke keuze.

https://www.jmouders.nl/hoe-word-je-een-groenere-moeder/

De wereld goed achterlaten voor de volgende generatie

Daarnaast geven bijna alle Nederlandse ouders (94%) aan dat zij de wereld zo goed mogelijk achter willen laten voor hun kinderen. Een grote meerderheid (80%) van de ouders staat ook meer stil bij het klimaat omdat ze kinderen hebben. Opvallend genoeg vindt 9 op de 10 ouders dat ze genoeg doen voor het klimaat, maar zijn hun kinderen het hier niet mee eens. Slechts 65% van de kinderen vindt dat hun ouders genoeg doen voor het klimaat.

Klaas en de klimaatbazen

Om inzicht te krijgen hoe kinderen over het klimaat denken en hoe zij een verschil maken, riep Arla 8 kinderen uit tot heuse ‘Klimaatbazen’. Presentator Klaas van der Eerden ging met deze kids in gesprek over het klimaat, wat tot mooie wijsheden leidde. Bij de gesprekken met de kinderen was presentator Klaas van der Eerden positief verrast. “De nieuwe generatie weet ontzettend veel over klimaatvriendelijk gedrag. Ze zijn heel actief met het klimaat bezig en kunnen velen van ons nog een hoop leren.” Zo is klimaatbaas Thijs (9) uit Baarn vegetariër om de vleesconsumptie te verminderen. En als klimaatbaas Zara (11) uit Rotterdam het koud heeft in huis, doet ze eerst een warme trui aan. Hieronder kun je een video bekijken over deze klimaatbazen.

https://www.youtube.com/watch?v=fsjFYAmjevc

https://www.jmouders.nl/zo-leer-je-je-kind-positief-bij-te-dragen-aan-het-klimaat/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.