Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Onderzoek 4 jul 2023
Leestijd: 2 minuten

7 op de 10 kinderen slachtoffer online seksueel misbruik, onderwijs moet ingezet worden

Verdrietig maar waar: nog steeds krijgen veel kinderen en jongeren te maken met seksueel misbruik. Dat gebeurt zowel online als offline en de slachtoffers hebben daar vaak nog een lange tijd last van. Het is dus duidelijk dat hier verandering in moet komen.

Dat vond WeProtect Global Alliance ook en zij deden een onderzoek hiernaar onder Europese jongeren.

Zeven op de tien kinderen

Uit onderzoek van de WeProtect Global Alliance blijkt dat twee derde van de ondervraagde Europese achttienjarigen als kind online seksueel misbruik hebben meegemaakt. In Nederland kregen bijna zeven op de tien kinderen met online seksueel misbruik te maken. Van vier op de tien kinderen zijn seksueel expliciete afbeeldingen of video’s verspreid.

Corrine Dettmeijer, voormalig Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel geweld tegen Kinderen, stelt Europese regelgeving voor om kinderen en jongeren online beter te beschermen. Dat is een goed begin, alleen niet dé oplossing, vindt Nathalie Dominique Gaal-Franse, Senior Communicatieadviseur bij het Fonds Slachtofferhulp. De oplossing ligt volgens haar in een samenspel van factoren. Ook het onderwijs is essentieel om seksueel misbruik van kinderen en jongeren te stoppen of zelfs te voorkomen.

Europese regelgeving tegen seksueel misbruik

“Europese regelgeving inzetten in de strijd tegen online seksueel misbruik van kinderen en jongeren is een goede stap”, vertelt Gaal-Franse. “Omdat we als samenleving iedere mogelijkheid moeten aangrijpen om jongeren online en offline beter te beschermen tegen seksueel misbruik. Tegelijkertijd weten we dat het tijd kost voordat Europese regelgeving wordt ingevoerd. En daar moeten we niet op wachten. We kunnen nu al belangrijke stappen zetten om online seksueel misbruik te stoppen of zelfs te voorkomen.”

Jongeren willen vaak wel praten over hun seksuele ervaringen, online of offline, fijn of niet fijn, maar worden belemmerd door gevoelens van schaamte en schuld. “Tegelijkertijd weten we dat ook docenten en ouders behoefte hebben aan handvatten: hoe benader je online seksualiteit, zonder schaamte en schuldgevoel in de hand te werken? Hoe communiceer je vertrouwen in plaats van wantrouwen? Hoe geef je kinderen en jongeren zekerheid, zodat zij altijd alles durven delen? En hoe creëren we hierdoor meer kansen voor de hulpverlening?”

De strijd winnen

Volgens Gaal-Franse winnen we de strijd wanneer jongeren online seksueel misbruik kunnen herkennen, ze niet in de greep worden gehouden door gevoelens van schaamte en schuld en hier altijd eerlijk over durven te zijn, met iemand uit de naaste omgeving of met een hulpverlener. “Fonds Slachtofferhulp zet daarin nu al een belangrijke stap met ons lespakket over online seksueel misbruik, voor het voortgezet onderwijs.”

Met het WTFFF!? lespakket wil het Fonds Slachtofferhulp leerlingen helpen online seksueel misbruik snel te herkennen en hierover te praten met de mensen in hun omgeving. Gaal-Franse: “Wanneer zij geen mensen in hun omgeving hebben aan wie zij hun ervaring kunnen toevertrouwen, weten zij door ons lespakket waar ze terechtkunnen voor laagdrempelige, professionele hulp. Online seksueel misbruik wordt hierdoor gestopt of voorkomen.”

Annes zoon werd seksueel misbruikt: ‘Het verhaal werd alleen maar groter en heftiger’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.