Soraya Vogelaar
Soraya Vogelaar Vrije Tijd 27 jan 2022
Leestijd: 3 minuten

Kleur in de kinderkamer: dit is hoe het het humeur van je kind beïnvloedt

Is de kamer van jouw kind roze, blauw of juist groen? Je zou het misschien niet zo snel denken, maar de juiste keuze van de kleur in de kinderkamer is naast een goede nachtrust en een fijn bed, ook bepalend voor het gevoel van je kind.

The Complete Book of Color, geschreven door Suzy Chiazzari, geeft tips en informatie over de invloed van een kleur op het gedrag van je kind. Zo zijn er kleuren die zorgen voor meer rust en kleuren die zorgen voor meer zelfverzekerdheid.

Kleur in de kinderkamer

Natuurlijk hebben kinderen ieder hun eigen karakter en hoeft de theorie niet altijd een op een te kloppen. Maar het kan wel interessant zijn om in te duiken bij de keuze van de kleur in de kinderkamer.

Een gele kleur in de kinderkamer

Geel staat voor blijdschap en zorgt dus voor een blij gevoel bij kinderen. Gele accenten in de kinderkamer – bijvoorbeeld door het gele accessoires en kussentjes neer te zetten – zouden de concentratie, motivatie en het geheugen kunnen bevorderen. Maar ook hier geldt: gebruik het met mate. Als je teveel geel in de kamer brengt, bijvoorbeeld door de hele kamer de kleur geel te geven, zou dit je kind juist een gespannen gevoel kunnen geven.

Een oranje kleur in de kinderkamer

Oranje boven! Deze kleur hoort echt niet alleen bij Koningsdag. Sterker nog: oranje stimuleert het onafhankelijkheidsgevoel en zelfvertrouwen. Bovendien zou deze kleur zorgen voor een betere communicatie en samenwerking tussen kinderen die samen spelen of samen een kamer delen.

Een blauwe kinderkamer

Blauw zorgt voor een rustige sfeer in de slaapkamer. Het kalmerende effect van de kleur blauw zou de bloeddruk verlagen en ervoor zorgen dat kinderen met een driftbui rustiger worden. Bovendien is de gedachte dat deze kleur alleen voor jongens is, een achterhaald idee; ook meisjes kunnen prima een blauwe kamer hebben.

Groen in de kinderkamer

Zet bijvoorbeeld een paar planten neer in de kinderkamer, dit bevordert meteen ook het zuurstofgehalte in de kamer. Ook de kleur groen heeft een kalmerend effect. De kleur zou bovendien een positief effect hebben op de leesvaardigheid van kinderen.

Een paarse kinderkamer

Helaas heeft de kleur paars over het algemeen niet een heel positief effect op hoe een kind zich voelt. Voor sommige kinderen kan deze kleur namelijk voor een overweldigend en overprikkelt gevoel zorgen. Tegelijkertijd valt er ook wat voor te zeggen om juist wel de kleur paars te gebruiken in de kinderkamer, bijvoorbeeld als het de lievelingskleur van je kind is. Paars kan ook leiden tot meer compassie.

Een roze kinderkamer

Net als bij de kleur blauw voor jongens, is het idee dat roze alleen voor meisjes is, achterhaald. De kleur roze is ook prima geschikt voor een jongensslaapkamer, omdat het op iedereen een kalmerend effect heeft. Roze kan wel leeftijdsgebonden zijn, omdat kinderen vrij snel klaar kunnen zijn met deze ‘kinderachtige kleur’ en toe zijn aan iets nieuws of ‘er overheen groeien’.

Een rode kleur in de kinderkamer

Een rode kinderkamer is niet heel populair. De kleur kan geassocieerd worden met energie, maar dit kan ook omslaan naar een grimmigere kant zoals agressiviteit. Bij sommige kinderen kan de kleur rood bovendien ook zorgen voor een slecht concentratievermogen. Maar wie weet kan het voor jou kind juist wel werken om klein rode accenten te gebruiken in de kinderkamer zoals kussentjes en vloerkleed.

Kleuren hebben effect op hoe je kind zich mentaal voelt. We schreven al eerder over kleuren en wat deze betekenen voor een kind: Dit zegt de lievelingskleur van je kind over zijn karakter

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.