Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Feestdagen 13 apr 2024
Leestijd: 4 minuten

Van koninklijke fotobooth tot dansworkshop: 10 unieke ideeën voor Koningsdag met je kind

Nog even en het is Koningsdag. Hoewel we het als ouders heerlijk vinden om een dag vrij te zijn, ook al valt het dit jaar helaas net in het weekend, blijft het lastig om te bedenken wat jullie als gezin dit jaar gaan doen. Ben je die vrijmarkt-kraampjes onderhand wel zat? Lees dan vooral verder.

Wij geven tips voor leuke en creatieve ideeën voor Koningsdag met het gezin.

Iets leuks met Koningsdag

Herken je dat gevoel? Je wilt met Koningsdag iets leuks doen met het gezin, maar je weet eigenlijk niet zo goed wat. Dus doe je vaak datgene wat jullie elk jaar doen, zoals met een kraampje op de markt staan. Dat kan natuurlijk hartstikke gezellig zijn en als jullie daar allemaal zin in hebben, is dat ook helemaal goed. Maar als je dit jaar echt niet weet wat je wilt gaan doen, dan zijn een aantal tips altijd welkom.

Unieke activiteiten met Koningsdag

Met deze leuke, unieke en creatieve activiteiten hebben jullie sowieso een geslaagde Koningsdag.

1. Koninklijke speurtocht

Dit vergt misschien even wat voorbereiding, maar op het moment van de speurtocht ben je enorm blij dat je het hebt gedaan. Zet een speurtocht uit door jullie buurt, waarbij jouw kids samen met hun vriendjes op zoek gaan naar ‘koninklijke schatten’. Verstop kleine oranje prijsjes of snoepjes op verschillende plekken en geef ze aanwijzingen om ze te vinden.

2. Oranje bakfestijn

Natuurlijk, de oranje tompouce is hartstikke lekker. Maar heb je nou zin om zelf iets te bakken waar je de hele dag van kunt smullen? Bak dan samen met je kinderen oranje lekkernijen zoals cupcakes, koekjes of een oranje taart. Laat de kinderen helpen met versieren en laat ze vooral hun eigen creativiteit inzetten.

3. Koningsdag-quiz

Ben jij benieuwd hoeveel jouw gezin eigenlijk weet over Nederland en het Koningshuis? Maak een leuke en leerzame quiz met vragen over de Nederlandse tradities, het Koningshuis en Koningsdag. Laat de kinderen tegen elkaar strijden om de titel van Koningsdag-quizkampioen. Voor de winnaar is er natuurlijk een klein prijsje.

4. Koninklijke fotobooth

Zijn jouw kinderen nou echte prinsjes en prinsesjes? Laat het tot leven komen in een fotobooth met koninklijke voorwerpen zoals kroontjes, juwelen, scepters en nepbaarden. Laat de kinderen foto’s maken of maak foto’s van jouw kinderen. Hoe leuk om dit te bewaren voor later en er nog eens op terug te kijken?!

5. Feestelijke picknick

Is het lekker weer? Ga dan samen met het gezin koninklijk picknicken in het park of in de tuin. Laat de kinderen helpen met het maken van zoete lekkernijen, heerlijke sandwiches, fruitsalades en andere snacks. Versier jullie plekje met oranje tafelkleden, Nederlandse vlaggetjes en ballonnen om echt in de Koningsdag-sfeer te komen.

6. Oranje kunstwerkjes

Knutselen is altijd een goed idee, toch? Laat je kinderen hun creativiteit uiten door het maken van feestelijke knutsels, uiteraard in de kleuren van de Nederlandse vlag of oranje. Zo kunnen ze slingers maken voor in huis, een vlag om buiten op te hangen of tekeningen over het Koningshuis. Niets is te gek!

7. Koninklijke bioscoop

Heb je geen zin om het huis uit te gaan of is het weer er simpelweg niet naar? Maak het dan thuis gezellig met een koninklijke thuisbioscoop. Geniet samen als gezin van echte Nederlandse filmklassiekers of films met een koninklijk thema erin. Maak het gezellig met dekens, kussentjes, kaarsjes en natuurlijk veel lekkers.

8. Oranje tuinfeest

Geen zin om de stad in te gaan? Laat het feest dan bij jullie komen! Organiseer een gezellig tuinfeestje voor vrienden en hun kinderen. Serveer oranje hapjes en drankjes en maak een playlist van echt koninklijke muziek. Maak een kleine dansvloer en laat de kinderen samen dansen en losgaan.

9. Straatspellen

Heb je een beetje een leuke buurt en kun je het goed vinden met jullie buurtgenoten? Organiseer dan samen een spelletjestoernooi met echte Nederlandse spellen, zoals zaklopen, spijkerpoepen, koekhappen, stoelendans, eierlopen en blikgooien. Maak er een echte wedstrijd van, zodat de winnaars daarna met een prijsje naar huis gaan.

10. Koninklijke dansworkshop

Houden jouw kinderen wel van een beetje beweging? Leer ze dan een echte traditionele Nederlandse dans, zoals de klompendans of de polonaise. Zet vrolijke Nederlandse muziek op en oefen samen met ze de danspassen. Op deze manier hebben jullie samen lol, maar leren ze ook nog eens meer van de Nederlandse cultuur.

Eline (38): ‘Ik zie elk jaar op tegen Koningsdag met de kinderen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.