Sophie Nortier
Sophie Nortier Gezondheid 21 okt 2020
Leestijd: 3 minuten

Is jouw kind lactose-intolerant? Dan kun je toch nog een heleboel lekkere dingen koken

Wat kun kun je kind met lactose-intolerantie allemaal voorschotelen? Tegenwoordig gelukkig een heleboel.

Voedselallergieën en -gevoeligheden kunnen ontzettend lastig zijn. Voor kids in het bijzonder, want hoe flauw is het als jij de enige bent die een traktatie of snackje niet mag eten, terwijl je al je vriendjes ziet smullen? We helpen je daarom graag aan wat informatie om kids met een lactose-intolerantie toch een heerlijk maaltje voor te schotelen.

Wat is lactose-intolerantie?

First things first, wat ís lactose-intolerantie? Mensen die een lactose-intolerantie hebben van nature geen, of een tekort aan het enzym lactase dat in de dunne darm de melksuiker lactose helpt verteren. Wanneer de onverteerde lactose in de dikke darm terecht komt, kan dit gaan vergisten. En dat veroorzaakt een hoop klachten, zoals een opgeblazen gevoel, winderigheid, diarree en buikpijn. Bij de een zijn deze klachten zeer licht, anderen kunnen er behoorlijk ziek van worden.

Waar zit lactose in?

Het is dan ook verstandig om goed op te letten met wat je eet. Lactase komt namelijk voor in allerlei melkproducten, zoals melk, room, zachte kaas, boter en yoghurt. Het maakt niet uit van welk dier de melk afkomstig is, zelfs jouw moedermelk bevat lactose.

Melkproducten in zijn geheel vermeiden wordt afgeraden, omdat er op die manier tekorten kunnen ontstaan aan bepaalde vitamines en mineralen. En dat is voor kinderen in de groei natuurlijk een risico dat je liever niet loopt.

Wat kun je wel eten?

Maar de grap is ook, je hóéft ook helemaal niet alle melkproducten te weren uit het dieet. Er zijn, zeker de laatste jaren, namelijk enorm veel melkproducten die je gewoon kunt eten en drinken.

Kaas

Harde kazen bijvoorbeeld. In het rijpingsproces van kaas wordt de lactose namelijk verteerd. Dus hoe ouder de kaas, hoe minder lactose erin zit. In normale Nederlandse kazen zit dan ook zeer weinig tot geen lactose, waardoor je kind dit gewoon kan eten.

Lactosevrije producten

Tegenwoordig vind je in de supermarkt een hele collectie aan lactosevrije melkproducten. Hier is vaak met behulp van het enzym lactase in de fabriek de lactose er al uitgehaald. Zo heb je (slag)room, melk, yoghurt, crème fraîche, kwark, zuivelspread en Hüttenkäse. Met behulp van deze producten kun je dus praktisch alles koken wat je gewend bent.

Soms blijkt hier overigens toch nog een klein beetje lactose in te zitten. Is je kind erg gevoelig? Dan kun je het best met kleine beetjes tegelijk uitproberen of hij of zij hier toch op reageert of niet.

Plantaardig

Is je kind toch te gevoelig voor de lactosevrije producten, of wil je gewoon überhaupt wat minder zuivel eten, kun je natuurlijk ook terecht bij de steeds groter groeiende groep plantaardige ‘melk’producten. Er is een hele rist aan haver, soja en kokosproducten die steeds lekkerder worden, waardoor je de echte melk nauwelijks mist.

Aan de slag

Nu is de uitdaging aan jou als ouder. Probeer bijvoorbeeld eens een van deze overheerlijke stamppotten te maken, maar gebruik dan in plaats van normale melk lactosevrije melk of havermelk. In plaats van boter, margarine. En in plaats van normale room of crème fraîche, de lactosevrije versie uit het koelschap van je supermarkt.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.