Gina Koninkx
Gina Koninkx Mentale gezondheid 19 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

Beoefen ‘de slaap van de Yogi’ samen voor een veel relaxter kind

Hoewel het soms maar lastig uitleggen is aan jonge kinderen, hoort stress bij het leven. Het is niet fijn maar het is niet ongebruikelijk dat ook kinderen daar last van hebben. Ze kunnen spanningen voelen in huis of ervaren veel druk van buitenaf. Ook corona kan bij kinderen voor meer stress dan normaal zorgen. Het is belangrijk dat jij als ouder helpt met ontspannen en Yoga Nidra zou jouw kind best wel eens verlichting kunnen bieden.

Yoga Nidra: de slaap van de yogi

Yoga Nidra wordt ook wel de ‘slaapyoga’ genoemd en is heel makkelijk uitvoerbaar. Handig dus voor (jonge) kindjes. Het is een toegankelijke vorm van yoga die maar weinig inspanning en geduld vereist.

Je kunt deze oefening goed uitvoeren voor het slapengaan of tijdens het wakker worden. Doe het samen met je kind. Niet alleen goed voor het gevoel dat jullie dit samen doen, het is ook een momentje met je kind samen waarin je je volledige aandacht aan je zoon of dochter geeft.

De oefening

Laat je kind op zijn of haar rug liggen in de savassana houding. Dit is de meest makkelijke oefening die we kennen binnen de yoga en wordt vaak gebruikt om de yoga les mee af te sluiten. Ze hoeven alleen maar te liggen en te luisteren. Je kunt je kind een verhaaltje voorlezen of vertel wat liefs over hem of haar. Vraag aan je kind om de ogen te sluiten en lekker weg te zakken in het matras.

Bij Yoga Nidra is het de bedoeling dat je de stem van de ander volgt. In dit geval doet jouw zoon of dochter dat bij jouw stem. Praat rustig en kalm. Jouw stem voelt heel vertrouwd bij hen en dit zorgt voor een heerlijk ontspannen gevoel. Niet alleen om rustig te gaan slapen, ook om de dag met minder stress te beginnen.

LEES OOK: Yoga voor kids! Want ja, ook zij hebben baat bij rust in hun hoofd

Je kunt de sessie zo lang of kort laten duren als je wilt. Kijk wat haalbaar is en wat past bij de leeftijd van je kind. Nieuwsgierig? In dit boek lees je alles over Yoga Nidra bij kinderen en tieners.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.