Manners.nl
Manners.nl Nieuws 22 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

LEGO onthult 3D Van Gogh-bouwset met minifiguur van Vincent

Een keer geen Star Wars-bouwset voor volwassenen of een schaalmodel van een supercar, maar een schilderij van Vincent van Gogh. Dankzij een fan kun jij nu het beroemde schilderij De Sterrennacht nabouwen. En je krijgt er een minifiguur van Vincent bij.

De bouwset komt uit de LEGO Ideas-collectie, die bestaat uit bouwwerken die door fans dan wel hobbybouwers zijn ingediend. Sommige daarvan gaan echt in productie, waaronder deze Van Gogh.

De Sterrennacht-bouwset van LEGO

De Van Gogh-bouwset is ontworpen door Truman Cheng, een 25-jarige LEGO-fan uit Hongkong, via een inzending op het LEGO Ideas platform. In samenwerking met The Museum of Modern Art in New York is de set tot stand gekomen.

De Sterrennacht-set is verkrijgbaar vanaf 25 mei. Op 4 en 5 juni kunnen kunstenaars, klein en groot, in navolging op Van Gogh zelf hun eigen kunstwerk maken in de LEGO store in Amsterdam. Ze maken daarmee kans om onderdeel te worden van een LEGO-installatie in het MoMA.

Schilderij in 3D en minifiguur van Vincent van Gogh

De driedimensionale set reconstrueert Vincent van Goghs beroemde schilderij uit 1889 in LEGO-vorm. Van de fonkelende sterren en de betoverende maan tot het slapende Provençaalse dorp, het meesterwerk kan op spectaculaire wijze tot leven worden gebracht in stenen, waarbij de wervelende penseelstreken van de kunstenaar duidelijk terugkomen.

Ter ere van de grootmester bevat de bouwset ook een minifiguur van Vincent van Gogh. Compleet met een penseel, palet, ezel en minischilderij op een gedrukte tegel, die via een arm kan worden bevestigd om te laten zien hoe hij de scène schildert. De uitgebreide De Sterrennacht-set kan staan of aan de muur worden opgehangen als een echt schilderij.

De fan over zijn meesterwerk

Bij het ontwikkelen van het originele concept realiseerde Truman Cheng, een promovendus en LEGO-fan, dat de steentjes in willekeurige intervallen op elkaar gestapeld op de iconische penseelstreken van Vincent van Gogh leken. “Het was een goede oefening om trucs en technieken te bedenken om de look van het originele schilderij te vangen”, zegt Cheng over zijn ontwerp. “Het penseelwerk gaat in de maan en de wervelende wolken in vele richtingen, dus er kwam wat creatief gebruik van beugel- en clipelementen bij kijken.” Nadat Trumans ontwerp van De Sterrennacht 10.000 stemmen had van de Idea-community, kwam de bouwset in aanmerking voor ontwikkeling.

De LEGO x Van Gogh bouwset is vanaf 25 mei exclusief te koop voor LEGO VIP’s en MoMA-leden en De Sterrennacht is vanaf 1 juni wereldwijd verkrijgbaar voor 169,99 euro. Hou de website in de gaten. En check ook de nieuwe set met de Piramide van Gizeh, vol mysterieuze verrassingen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.