Van tijdsbesef tot hele uren lezen: met deze tips leer je je kind klokkijken
Hoewel klokkijken voor jou als ouder vanzelfsprekend is, is dat voor kinderen natuurlijk wel anders. De klok lezen kan voor je zoon of dochter best een uitdaging zijn. Om die reden delen wij enkele tips die ervoor zorgen dat je kind deze belangrijke vaardigheid onder de knie krijgt.
En onthoud dat regelmaat the key tot succes is.
Leren klokkijken
Je kunt natuurlijk niet verwachten dat je kind binnen mum van tijd leert klokkijken. Sterker nog: op de meeste basisscholen gaan ze er vanuit dat leerlingen na zo’n vijf jaar zonder enige moeite de klok kunnen lezen. Op school zal je kind dus gaandeweg leren wat tijd is.
Zo krijgen kinderen in groep 1 en 2 langzaam besef van tijd: ze leren welke seizoenen er zijn, wat het verschil is tussen vandaag en morgen en wanneer het dag en nacht is. Ook krijgen ze vaak de dagen van de week voorgeschoteld.
Het daadwerkelijk leren klokkijken gebeurt vaak pas vanaf groep 3. Dan krijgen leerlingen uitleg over onder meer de hele en halve uren op een analoge klok. In groep 4 komen daar de kwartieren bij en in groep 5 worden als laatste stap ook de minuten behandeld.
Voor jou als ouder
Naast dat je kind dus op school langzaamaan leert klokkijken, kun jij als ouder natuurlijk ook altijd oefenen met je kroost. Mocht je zoon of dochter heel graag willen leren klokkijken of wil je ze alvast wat basisregels leren, dan zijn onderstaande tips heel handig. Houdt daarmee natuurlijk wel rekening met de leeftijd van je kind: van een vierjarige kun je niet verwachten dat hij of zij al weet wat hele en halve uren zijn.
Tijdsbesef
Het leren klokkijken begint bij het aanleren van tijdsbesef. Vanaf drie jaar oud beginnen kinderen door te hebben wat tijd is en kun je het hebben over dat het eerste deel van de dag ‘de ochtend’ heet en het eind van de dag ‘de avond’. Herhaal dit vaak en benadruk het ook specifiek. Leer je zoon of dochter bijvoorbeeld ook het verschil tussen weekend en doordeweeks: in het weekend hoeven ze niet naar school of de opvang, doordeweeks wel.
Een klok als speelgoed
Je hoort vaak genoeg dat kinderen al spelenderwijs leren en dat is bij het lezen van de klok ook het geval. Zodra jouw zoon of dochter tijdsbesef heeft, is het goed om een klok te geven waarmee ze kunnen spelen. Leg ze uit dat je de wijzers kan verstellen en laat ze verder zelf uitvogelen wat een klok nou eigenlijk is. Op die manier raken kinderen gewend aan tijd.
Benoem de tijd
Vast een tip die je onbewust al aan het uitvoeren bent, maar de tijd nadrukkelijk benoemen is voor een kind heel verhelderend. Vertel je zoon of dochter bijvoorbeeld dat hij of zij om acht uur naar bed moet. Of dat jullie thuis om zes uur gaan eten. Ga je even naar buiten? Heb het dan over ‘een kwartiertje buitenspelen’.
Start met de kleine wijzer
Mocht je kind klaar zijn om te leren klokkijken, begin dan met de kleine wijzer. Dat betekent dus dat je – net als wat kinderen in groep 3 beginnen te leren – uitlegt wat de hele uren zijn. Vertel ze dat de kleine wijzer de hele uren aangeeft. Wat de grote wijzer doet, maakt dan nog niet zoveel uit. Als jouw kind kan uitleggen dat wanneer de wijzer op ’12’ staat, het precies … uur is, ben je al heel goed op weg.
En dan de grote wijzer
Als je zoon of dochter de kleine wijzer onder de knie heeft, kun je starten met de grote wijzer. Vertel ze eerst over de halve uren en breidt dat langzaam uit tot kwartieren en tot slot tot minuten. Wat goed is om in je achterhoofd te houden is dat je deze stap eigenlijk pas kan doen wanneer je kind tot zestig kan tellen. Waarom? Omdat er zestig minuten in een uur zitten. Hetzelfde geldt voor de tafel van vijf: ook daarbij is het handig als je zoon of dochter dat kent. We benoemen de tijd namelijk meestal niet nauwkeuriger dan op de vijf minuten.
Analoog of digitaal
Analoge klokken zijn haast niet meer van deze tijd en grote kans dus dat jouw kind vaker een digitale klok ziet. Toch gaan ze op school aan de slag met een analoge klok. Mocht je thuis een digitale klok hebben en toch met tijd aan de slag willen gaan, heb het dan in een het begin specifiek over welke tijd het is. Vertel dat het nu precies ‘vijf uur dertig is’.
Later kun je je zoon of dochter leren hoe je de digitale tijd op een analoge manier vertaald. Houd er rekening mee dat de switch van een analoge klok naar een digitale klok op school pas gemaakt wordt in groep 5.
Meer lezen?
- 5x zo stimuleer je sociale vaardigheden bij je kind
- 7 tips zodat je kind plezier krijgt in het lezen van een boek
- Kieskeurige eters: handige tips om je kind te stimuleren meer te proeven