Redactie
Redactie Mentale gezondheid 1 jan 2021
Leestijd: 2 minuten

4 tekenen dat je kind klaar is om te leren lezen

Elke ouder weet dat voorlezen om zoveel redenen nuttig is. Het zorgt onder andere voor een goede band tussen ouder en kind, maar het helpt ook om de basis te leggen voor geletterdheid en een liefde voor lezen te ontwikkelen. Maar wanneer zijn kinderen klaar om zelfstandig te leren lezen? Op deze tekenen kun je letten.

Tekenen dat je kind klaar is om te leren lezen

Er zijn tekenen die erop kunnen wijzen dat je kind er klaar voor is, stellen deskundigen op het gebied van kindergeletterdheid. Zo herken je het:

1. Je kind doet alsof hij kan lezen

Slaat je kind zijn lievelingsboek zelf open en begint hardop te ‘lezen’? Dat kan een teken zijn dat je kind er klaar voor is om een lezer te worden. Leren lezen is vergelijkbaar met andere ontwikkelingsmijlpalen. Wat het belangrijkste is dat jij kunt doen, is dat je een verhaal aan je kind voorleest, maar ook mét je kind leest.

Je kind iedere dag 30 minuten voorlezen en je kind aanmoedigen om zelf boeken te lezen is een goede oefening. Kinderen kunnen ook plaatjes lezen. Help je kind woorden in zijn omgeving te herkennen en let eens op het enthousiasme van je kind wanneer hij woorden herkent en het later zelfs kan lezen.

2. Je kind houdt ervan om voorgelezen te worden

Of je kind er nou van houdt om voorgelezen te worden of zelf te ‘lezen’ en eigen verhalen te vertellen, het lijkt erop dat je kind klaar is om te leren lezen. Een ding dat kan helpen is om te noemen wat je ziet op plaatjes, of laat je kind vertellen wat hij ziet op plaatjes. Blijf ook met je kind praten over het verhaal of wat hij uit het boek kan leren.

3. Hij kent het alfabet en de juiste klanken

Het leren herkennen van letters en de klanken die erbij horen, evenals het kunnen rijmen, is een grote stap naar het leren lezen. Het is belangrijk om je kind de tools te geven om dit te leren.

4. Je moet steeds hetzelfde boekje voorlezen

Zoveel ouders zullen dit herkennen: een boek voor de 9399e keer voorlezen. Dat kan irritant zijn, maar is ook een teken dat je kind klaar is om te gaan leren lezen. Volgens een expert begint het leren lezen met zelf een boek kunnen vasthouden, weten hoe de pagina moet worden omgeslagen, aanwijzen waar plaatjes staan, hoe je kleine zelf weer terug kan bladeren naar favoriete pagina’s én de behoefte om steeds uit hetzelfde boek te worden voorlezen.

Lees ook: 11 tips om het voorlezen aan je kind nóg leuker te maken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.