Gina Koninkx
Gina Koninkx Schoolkind 31 dec 2020
Leestijd: 2 minuten

5 manieren om de spraak van je kleintje te bevorderen

‘Dadaaa, naan pakke.’‘Papa, banaantje pakken?’, bedoelt ze natuurlijk. Die is nog niet zo moeilijk. Wil jij de spraak bevorderen van je kleintje? Deze simpele manieren kunnen je daar in het dagelijks leven bij helpen.

Spraak bevorderen bij je kleintje

Spraak- en taalontwikkeling stimuleren is ontzettend belangrijk. Als ouder dien je daar dan ook voldoende aandacht aan te besteden. Wellicht doe je veel van deze dingen al in het dagelijks leven, maar tóch nog even op een rij:

1. Praat veel tegen je kindje

Praat veel tegen en met je kindje, van begin af aan. Je kunt overal over praten en met name benoemen waar je mee bezig bent. Haal je je kindje uit bed? Dan vertel je letterlijk dat je je kindje uit bed komt halen. Hoewel je misschien het gevoel hebt dat je kindje dit nog niet snapt, helpt dit om de spraak te bevorderen van je kleintje. Vergis je zeker niet, deze eerste momenten zijn écht heel belangrijk.

2. Luister ook naar je kind

Je kindje reageert op wat jij zegt en het is belangrijk dat jij daar ook aandachtig naar luistert en er weer op reageert. Hierdoor leer je een kindje een dialoog aangaan.

3. We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: lees!

Lezen is ontzettend belangrijk voor de taalontwikkeling van je kind. Hoe klein je kindje ook nog is, lezen is essentieel. Doe dit van begin af aan. Het is niet alleen een leuke manier om je zoon of dochter bezig te houden, je kind kan hierdoor ook een breed vocabulaire ontwikkelen.

LEES OOK: Het is slecht gesteld met het leesniveau van kinderen (én volwassenen) in Nederland

4. Stel je kind open vragen

Het is belangrijk dat je je kind vaak genoeg open vragen stelt. Omdat we als ouder op deze leeftijd nog de meeste keuzes voor ons kind maken, vergeten we dit soms. Toch is het goed om niet te vragen ‘Wil je een banaan?’ maar ‘Wil je een appel of een banaan?’. Je kindje wordt dan gestimuleerd om zelf een antwoord te geven in plaats van enkel ja te knikken.

5. Liedjes zingen

Liedjes blijven altijd goed hangen, geen wonder dat liedjes zingen dus ook spraak kan bevorderen bij je kleintje. Dit zorgt er tevens voor dat hun taalontwikkeling wordt gestimuleerd op een heel speelse manier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
5 manieren om de spraak van je kleintje te bevorderen
Sluiten