Maartje Scheffer
Maartje Scheffer Opvoeden 15 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

5x dit kunnen we leren van pubers

De puberteit lastig? Ja, vaak wel. De puberteit is niet iets waar veel ouders naar uitkijken. Toch is het weer een unieke periode in het leven je kind met ups én downs. Ook kunnen we het een en ander leren van onze pubers.

Door voor je op een rijtje te zetten wat onze pubers ons allemaal kunnen leren, wordt alles op een uitdagende dag met je puber net wat positiever.

Wat we kunnen leren van pubers

Hou dit in je achterhoofd.

Verantwoordelijkheid? Ho maar

Wij volwassenen zijn soms geneigd té veel verantwoordelijkheid op ons te nemen, en altijd voor het hoogst haalbare te gaan. In werk, hobby’s het sociale leven en als de ‘perfecte’ ouder. En dat kan ons soms te veel worden: kijk maar naar het aantal burn-outs dat we tegenwoordig krijgen. Pubers hebben het nog niet zo met verantwoordelijkheid. Die genieten nog volop dat er ze nog met één been in hun kindertijd en één been in hun volwassen leven staan. Misschien inspiratie om iets minder hooi op je vork te nemen?

Geen haast

Alles stipt, nu, en zo snel mogelijk: herkenbaar? Soms best stressvol. Pubers doen liever alles zonder haast. Op je gemakje klaarmaken, af en toe een paar boeken vergeten in je tas te doen en op je dode gemakje terug naar huis fietsen. Dat werkt jou misschien op de zenuwen, maar onthaasten zoals je puber dat doet kan jou ook soms van pas komen.

Afzonderen

Even in je eigen wereld kruipen, door middel van een tablet, de deur dicht gooien en je ogen dicht doen, of een computerspel: pubers weten alles van zichzelf afzonderen. Misschien een nieuwe vorm van mindfulness? Het houdt je puber in ieder geval tevreden af en toe even terug te trekken. Best een goed idee voor ons om ook vaker te doen.

Lang leve de lol

Pubers staan nog lang niet zo serieus in het leven als wij volwassenen. Soms vervelend, op school bijvoorbeeld, met wilde feestjes of in het zoeken van een bijbaantje. Maar af en toe lol en lachen tot tranen over je wangen stromen houdt een mens wel gezond en gelukkig, toch?

Snel met technologie

Heb je een nieuwe telefoon nodig, merksneakers tegen de beste prijs of wil je weten wat je crush zich mee bezighoudt? Pubers in ieder geval wel, en dit alles weten ze maar al te goed uit te zoeken op hun telefoon of computer. Handig met schermpjes zijn ze zeker, dus als je ooit hulp nodig hebt: schakel je puber in, of vraag om advies.

10x dingen waar je puber echt niet zonder kan (maar dan ook écht niet)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.