Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Opvoeden 23 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

5x dingen die we kunnen leren van de ‘tijgerouder’

De opvoedstijl van de tijgerouder is omstreden. Bekende tigermom en schrijfster van het boek ‘Battle Hymn of the tiger mother’, Amy Chua kreeg dan ook behoorlijk wat kritiek te voortduren. Toch zijn er dingen die we van de tijgerouder kunnen leren. Wij vertellen je er vijf.

Wat was een tijger ouder ook alweer? Kortweg gezegd focussen tijgerouders zich op de prestaties van hun kinderen en zetten ze onder druk om goed te presteren. Tijgerouders gaan er vanuit dat als hun kind maar de juiste diploma’s heeft en over de juiste vaardigheden beschikt, het automatisch succesvol zal zijn.

Wat kunnen we leren van de tijgerouder

Benieuwd wat je van de opvoedstijl van tijgerouders kunt leren? We zetten het op een rij.

1. Onvoorwaardelijke liefde

Amy zei in een interview dat ze de toch wel strenge en veeleisende opvoeding van haar ouders alleen accepteerde omdat hij gepaard ging met onvoorwaardelijke liefde. Haar ouders overlaadde haar met liefde en deden alles voor hun kinderen. Ze cijferden zichzelf eigenlijk weg in dienst van hun kinderen.

2. Het maximale eruit halen

Als er iets is dat tijgerouders bereiken is dat ze hun leren om goed te presteren. Of het nu gaat om school of sport ze leren hun kinderen het maximale uit zichzelf te halen en zichzelf te pushen om de allerbeste versie van zichzelf te zijn. En jezelf af en toe een beetje pushen is misschien nog niet zo gek om te leren.

3. Ervoor werken

Om het maximale uit jezelf te kunnen halen moet je hard werken. Dat is iets dat tijgerouders hun kinderen zeker leren. Hard werken leidt tot goede resultaten. Niets komt je zomaar aanwaaien. En dat is in het “echte leven” eigenlijk ook zo, dus het is alvast een goede levensles.

4. Geloof in je kind

Tijgerouders hebben een oneindig geloof in hun kinderen. Zelfs als kinderen er zelf niet in geloven of weinig zelfvertrouwen hebben zullen ouders ze pushen om verder te gaan en het te blijven volhouden.

5. Succes is subjectief

Tijgerouders focussen zich dus op de successen van hun kinderen. Maar deze successen zijn wel subjectief. Je kunt ook een tijgerouder zijn en beslissen dat een gelukkig en blij kind het grootste succes is dat er bestaat. Een goede tijgerouder beseft dus dat succes niet alleen maar te meten is in goede cijfers of goede sportprestaties.

Ken jij de tigermom al? Alles wat je wil weten over deze opvoedstijl

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Parents

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.