Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Hobby en sport 22 nov 2022
Leestijd: 4 minuten

Dit zijn de belangrijkste effecten van kinderyoga op de mentale gezondheid van je kind

Wist je dat je al vroeg kunt beginnen met het introduceren van yoga bij je kind? Waar yoga bij volwassenen vaak ook wordt beoefend om het fysieke lichaam vitaal te houden, wordt kinderyoga vaak ingezet om te werken aan de mentale gezondheid van kinderen.

Ook kinderen kunnen namelijk al te maken hebben met stress en spanning in hun jonge leven. In dit artikel bespreken we een aantal belangrijke voordelen van kinderyoga bij je kind.

Wat is kinderyoga?

Kinderyoga is een vorm van lichaamsbeweging waarin oefeningen worden uitgevoerd die specifiek gericht zijn op kinderen. De oefeningen die worden gehanteerd binnen een kinderyoga les zijn veelal afkomstig uit de Hatha Yoga. De oefeningen worden op een speelse en interactieve manier geïntroduceerd.

Ook wordt er aandacht besteed aan de ademhaling wat binnen de yoga een belangrijk onderdeel is. Op jonge leeftijd is het al mogelijk om een verkeerd ademhalingspatroon te ontwikkelen, hier kan kinderyoga een mooie ondersteuning in bieden.

De voordelen van kinderyoga

Maar wat maakt dat yoga voor kinderen echt zo de moeite waard is? Hieronder vertellen we je een paar belangrijke voordelen.

Stimuleert de concentratie

Heeft je kind moeite met concentreren? Op school wordt dit vaak heel zichtbaar, maar als ouder kun je het soms ook al voor die tijd observeren bij je eigen kind. Kinderyoga is een leuke informele manier om de concentratie van je kind te stimuleren.

Doordat een kind zich tijdens een les moet concentreren op het uitvoeren van de oefeningen, wordt hier automatisch de focus op gelegd. Alle andere zaken die op dat moment in het hoofd van een kind spoken, verdwijnen. Het hoofd wordt leeg gemaakt en de hersenen focussen zich nu specifiek op één ding.

Vermindert stress

Zowel voor kinderen als voor volwassenen is stress niet goed. Stress zorgt voor spanning in het lichaam en daardoor zullen ook kinderen zich niet optimaal of nerveus voelen. Ook voor kinderen kunnen er al veel redenen zijn waarom ze stress ervaren. Denk hierbij aan bijvoorbeeld druk op school om goed te presteren, groepsdruk van leeftijdsgenootjes of stress van een bepaalde thuissituatie.

Kinderyoga brengt lichaam en geest tot rust waardoor een kind zich meer ontspannen gaat voelen. Mogelijke stress in het lichaam neemt af. Met regelmatige beoefening van kinderyoga zal een kind weerbaarder worden voor stress en er beter mee om kunnen gaan als het zich weer aandient.

Vergroot het zelfvertrouwen

Een kind wordt door het uitvoeren van de yoga oefeningen bewust van zijn eigen lichaam. Doordat een kind op vroege leeftijd een bewustzijn ontwikkelt, vergroot je het zelfvertrouwen dat een kind opbouwt. Daarnaast vragen de oefeningen enige focus waardoor een kind een goed gevoel over zichzelf krijgt dat het hem of haar gelukt is.

Beter om kunnen gaan met emoties

Sommige yoga oefeningen zorgen voor veel bewustwording bij een kind en hierdoor zal hij of zij stilstaan bij de gevoelens die er op dat moment spelen. Dit is een leerzaam moment omdat een kind vanuit hier beter kan gaan reguleren hoe te reageren bij het voelen van voornamelijk onaangename emoties; zoals bijvoorbeeld boosheid of verdriet.

Zoals je ziet is het beoefenen van kinderyoga voor een kind een wisselwerking van verschillende positieve effecten die mooi in elkaar overlopen. Het allerbelangrijkste is uiteraard wel dat een kind het zelf leuk vindt om te doen. Je kunt een kinderyogales op locatie boeken maar ook online zijn er veel kinderyoga filmpjes te vinden. Zo creëer je een extra moment voor jou en je kind samen om wat interactiefs te doen. De band tussen ouder en kind wordt overigens ook versterkt als je samen yoga beoefent.

In dit artikel vind je negen simpele yoga oefeningen om mee te beginnen samen met je kind!

Meditatie, visualisatie en ademhaling

Net als bij een yoga voor volwassenen, wordt er bij kinderyoga ook aandacht besteed aan de thema’s meditatie, visualisatie en ademhaling.

Visualisaties

Het toepassen van visualisaties bij kinderen werkt goed door op de creativiteit van een kind omdat ze worden meegenomen in een leuk of mooi verhaal. Het zorgt er ook voor dat een kind niet snel afgeleid raakt en echt mee kan gaan in de oefeningen en flow. Vooral voor kinderen die moeite hebben met concentratie is dit erg geschikt.

Meditaties

De meditaties binnen kinderyoga gaan vaak samen met zowel de visualisaties als ademhalingsoefeningen. Deze combinatie houdt de oefeningen speels en interactief. Hierdoor wordt het voor kinderen makkelijker om te ontspannen en om de oefeningen met plezier en focus uit te voeren. Op een speelse manier zullen kinderen leren hoe ze via verschillende ademhalingstechnieken kunnen ademhalen en deze bewust kunnen uitvoeren.

In dit artikel vind je handige tips en voorbeelden voor slaapmeditatie voor je kind.

Als je thuis een kinderyoga sessie plant, zorg er dan voor dat je gebruik maakt van een meditatiekussen waar je kind lekker op kan zitten of speels mee aan de slag kan als attribuut. Ook is het handig om een yogamat te gebruiken en van te voren te weten welke yogamat voor je kind het meest praktisch en comfortabel is.

Yoga voor kinderen: 9 simpele yoga oefeningen om mee te beginnen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.