Lisa van den Akker
Lisa van den Akker School 20 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

4x leuke manieren om je kind het alfabet te leren

Het alfabet, het is één van die dingen die je kind op een gegeven moment moet leren. Maar hoe leer je ze dat nou het beste? Wij vertellen je drie leuke manieren om je kinderen het alfabet te leren kennen én begrijpen.

Manieren om het alfabet te leren

Veel manieren van het alfabet leren zijn erop gericht dat je kind het leert onthouden en opdreunen, zonder verder enig idee te hebben wat hij eigenlijk zegt. Op deze manieren voorkom je dat je kind het alleen maar uit zijn hoofd leert en focus je erop dat je kind ook begrijpt wat het alfabet inhoudt.

4 tekenen dat je kind klaar is om te leren lezen

1. Vormen

Het alfabet leren is leuker en makkelijker als je het visualiseert. Begin bijvoorbeeld met een cirkel en vraag aan je kind wat die cirkel voor en letter kan zijn. Natuurlijk kan het een ‘O’ zijn, maar ook onderdeel van een ‘B’ of ‘P’ bijvoorbeeld. Ditzelfde kun je doen met horizontale en verticale lijnen, of met driehoeken en vierkanten bijvoorbeeld. Begin steeds met een basisvorm en laat je kind hier een letter van maken.

2. Ik zie, ik zie

Iedereen kent het spelletje ‘Ik zie, ik zie wat jij niet ziet.’ In plaats van dit te spelen met kleuren kun je het ook spelen met letters. ‘Ik zie iets met de letter ‘E” bijvoorbeeld. Laat je kind daarna om zich heen kijken opzoek naar iets dat begint met de letter ‘E’.

3. In het dagelijks leven

Een bezoekje aan de supermarkt, een wandeling in het park. Je kunt elke gelegenheid aangrijpen om het alfabet weer even te herhalen. Zeg bijvoorbeeld eens: ‘Dit is een boom, weet jij met welke letter dat begint?’ Maar je kunt ook wijzen op letters die je op straat tegenkomt. Op borden of gevels bijvoorbeeld.

4. Zoeken

Laat je kind een bepaalde letter zoeken terwijl jullie in de supermarkt zijn bijvoorbeeld. Overal staan borden en verpakkingen met letters erop. Kan hij de letter ‘S’ vinden?

30 kenmerken waaraan je dyslexie kunt herkennen bij je kind

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Parents

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.