Japke Janneke Sybesma
Japke Janneke Sybesma Social media 24 feb 2023
Leestijd: 3 minuten

Dit zijn de 10 leukste podcasts voor kinderen

Een lange autorit voor de boeg? Of wil je ze even iets laten luisteren zonder meteen een scherm toe te voegen? Podcasts zijn allang niet alleen meer voor volwassenen. In dit artikel zetten we de tien leukste podcasts voor kinderen op een rij.

Van voorleesverhalen tot interessante weetjes en van nieuws tot aan fictie verhalen. Over ieder onderwerp en voor iedere leeftijd zijn er verschillende podcasts te vinden.

Leukste podcasts voor kinderen

Dit zijn de leukste podcasts voor kinderen.

1. Zin in Zappelin

De NPO heeft inmiddels heel wat verschillende podcasts gemaakt. Deze verhalenpodcasts is gericht op peuters en kleuters. De afleveringen zijn maximaal 10 minuten lang. Hierin neemt acteur Soy Kroon de kinderen mee in de wereld van Zappie en zijn vriendjes.

2. NOS jeugdjournaal

Voor de nieuwsgierige kinderen maakt ook het NOS Jeugdjournaal een podcast. Hierin worden vragen beantwoord die te maken hebben met dingen die spelen in de wereld. Hoe wordt Amalia opgeleid tot koningin? Kun je superrijk worden van schaken? Waarom willen sigarettenmakers dat jij gaat vapen? Waarom schelden mensen met kanker? En nog tientallen andere interessante vragen worden beantwoord.

3. Sterrin’s Dierenencyclopedie

In deze podcastserie neemt ecologe Sterrin kinderen mee in de wereld van de dieren. Elke week behandelt ze samen met haar grote dierenvriend Mark een dier. De kinderen leren onder andere waar het dier vandaan komt, wat het eet, waar het woont en waarom het dier zo belangrijk is.

4. Het Klokhuis

Ook Het Klokhuis van de NTR heeft inmiddels een podcastserie opgenomen. De eerste afleveringen gaan over uitvindingen of ontwikkelingen die de wereld veranderd hebben. Interessant en leerzaam voor kinderen!

5. De Zoete Zusjes Vakantiepodcast

Speciaal voor meiden is er de Zoete Zusjes Vakantiepodcast. Ideaal voor een lange rit naar de vakantiebestemming. Er komen vakantiedilemma’s aan bod, voorleesverhalen, weetjes en moppen van Saar, Janna en Hanneke de Zoete.

6. Stokstaartjes

Stokstaartjes is een podcast voor nieuwsgierige kinderen over wetenschap. Ze richten zich op kinderen tussen de 6 en 12 jaar oud. Vragen van kinderen worden beantwoord door wetenschappers, ze doen experimenten en gaan op onderzoek uit.

7. Toen was ik 12

Deze podcast van Willem Wever vertelt spannende verhalen die echt gebeurd zijn. Het zijn verhalen over gebeurtenissen uit de Nederlandse geschiedenis. Zo hoor je het verhaal van Linda die tijdens de jaarwisseling in ‘t Hemeltje in Volendam is. Ook Britt haar verhaal kun je luisteren die Koninginnedag viert in Apeldoorn en daar zwaar gewond raakt. Verder komen ook de vuurwerkramp, de Bijlmerramp en de laatste Elfstedentocht voorbij.

8. De Waanzinnige Podcast

Dit is de podcast over kinderboeken, gemaakt door en voor kinderen. In deze afleveringen, van maximaal tien minuten, vertellen kinderen tussen de 6 en 12 jaar over hun lievelingsboeken. Ook wordt er een stukje voorgelezen. Na het luisteren zijn de jonge luisteraars zo meegesleept in het verhaal, dat één op de drie kinderen het boek wil gaan lezen. Zo doe je meteen wat nieuwe boekinspiratie op.

9. De Boterhamshow

Naar het gelijknamige educatieve programma De Boterhamshow is er ook een podcast ontwikkeld. In de enige poppenpodcast ter wereld ontvangt presentator Opper de Pop interessante gasten, huisdichter Nico de Neushoorn komt langs en natuurlijk is er ook muziek.

10. Brugklas de Podcast

Tot slot is er nog een leuke aanrader voor oudere kinderen. Ook dit is gebaseerd op het gelijknamige programma van NPO Zapp. Inmiddels zijn er twee seizoenen opgenomen. In seizoen 1 gebeurt een tijdens een schoolkamp een raadselachtig ongeluk. Het tweede seizoen gaat over het maken van een podcast.

Podcasts over het ouderschap die oh zo herkenbaar zijn

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.