Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Opvoeden 23 jan 2021
Leestijd: 4 minuten

8 levenslessen voor je kind waar je niet vroeg genoeg mee kan beginnen

Je kan niet vroeg genoeg beginnen met het aanleren van levenslessen bij je kinderen. Voordat je het weet zijn ze zelfstandig en hebben ze niet geleerd om met bepaalde situaties om te gaan. Dat leren ze dan ook wel, maar als ze voorbereid zijn, hebben ze toch een stapje voor.

Geef je kinderen dan ook al vanaf jongs af aan de volgende belangrijke levenslessen mee, die zijn waardevol voor de rest van hun leven.

Levenslessen voor je kind

Deze acht dingen kun je nu al aan je kind meegeven.

1. Zelf beslissingen nemen

Als je als kind nooit zelf beslissingen hebt hoeven maken, dan kan je daar later tegenaan lopen. Moet je dan zelf een keuze maken over iets (belangrijks), dan heb je eigenlijk geen idee hoe je de juiste maakt. Leer je kinderen daarom van kleins af aan om zelf te kiezen. Dat begint met: wil je je rode of groene jas aan, wil je wortels of bloemkool eten, ga je met de auto’s of treinen spelen? Worden ze ouder, neem ze dan mee in het nemen van beslissingen. Begeleid ze met het afwegen van de opties, benoem samen de voor- en nadelen van de eventuele keuze en laat ze zelf de uiteindelijke beslissing maken. Ook verkeerde beslissingen nemen horen hierbij, daar leren ze het meeste van.

2. Voor jezelf zorgen

En dan bedoelen we: persoonlijke hygiene en gezond leven. Natuurlijk geef je dit je kinderen mee, maar doe je dit ook bewust? Leer je kids waarom het belangrijk is om gezond te eten en je tanden te poetsen, schoon ondergoed aan te trekken, handen te wassen en er verzorgd uit te zien. Door ze uit te leggen waarom het belangrijk is, nemen ze het veel sneller over.

3. Timemanagement

Als geen ander weet jij als ouder hoe het is om binnen een bepaalde tijd klaar te staan met een, twee of meer kinderen, op tijd om naar school te gaan bijvoorbeeld. Jonge kinderen hebben nog geen besef van tijd, maar hoe ouder ze worden, hoe beter je ze dit kan aanleren. Leer ze dan ook aan dat bepaalde taken binnen een bepaalde tijd gedaan moeten worden, zodat ze hier later geen moeite mee hebben.

4. Een gezond eetpatroon

Dit begint bij jezelf, daarom is het belangrijk om dit zo vroeg mogelijk aan te leren bij je kinderen. Begeleid ze daarbij door zoveel mogelijk zelf te laten doen: een kleuter kan zelf een boterham smeren, een basisschoolkind kan leren snijden en een makkelijke maaltijd te bereiden en oudere kinderen kunnen leren om een complete maaltijd te koken.

5. Alles over geld

Geldzaken zijn niet de leukste dingen om te bespreken, maar wel superbelangrijk om je kinderen over te leren. Geef ze een spaarpot, laat ze hun eigen geld beheren onder jouw begeleiding, leer ze sparen, verstandig uitgeven, uitrekenen hoeveel wisselgeld ze ontvangen en leg uit dat online bestellen of met pinpas of creditcard betalen ook geld kost.

6. Klusjes in huis

Van schoonmaken tot opruimen: kinderen kunnen hier al vroeg mee beginnen. Grappig is dat heel jonge kinderen het vaak nog leuk vinden om te helpen met schoonmaken, maak hier dan ook gebruik van! Leer ze aan dat speelgoed aan het einde van de dag wordt opgeruimd, dat bordjes worden afgeruimd en laat ze zelf hun geknoeide drinken wegvegen. Het zijn kleine dingen waar ze veel van leren.

7. Leren wassen

Gaat je kind studeren en op kamers, dan kan het zijn dat hij of zij zelf voor de was moet zorgen. Toch mooi meegenomen als je kind weet hoe hij dit kan doen. Leer peuters daarom aan om kleding netjes in de wasmand te gooien (dus niet alles binnenstebuiten) en laat ze de was sorteren op kleur of textuur. Oudere kindjes kunnen leren welke was wel en niet in de droger kan, hoe een wasmachine werkt en hoeveel wasmiddel nodig is. Tegen de tijd dat het pubers zijn, kunnen ze zelf een was draaien en drogen, en als het even meezit ook ophangen en opvouwen.

8. Zelfstandigheid

Uiteindelijk wil je natuurlijk dat je kind klaar is om zelfstandig de wijde wereld in te trekken. Die zelfstandigheid kan je al vroeg aanleren, bijvoorbeeld door jonge kinderen een schema mee te geven om de dag mee te beginnen. Visueel werkt vaak het beste, dus maak foto’s van de wekker, een stapel kleren, een tandenborstel, haarborstel en het toilet. Hang de foto’s op zodat je kind elke ochtend ziet wat het zelf moet doen voordat hij naar school kan gaan.

Lees ook:

Leiderschapsvaardigheden stimuleren bij je kind? Zo doe je dat

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Very well family

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.