Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Ouders 24 jan 2021
Leestijd: 3 minuten

15% meer ouders hebben tijdens lockdown geen geld voor de verjaardag van hun kind, Stichting Jarige Job helpt

Iedere ouder gunt zijn kind een fijne verjaardag met slingers, taart en cadeaus. Maar helaas kan, ook hier in Nederland, niet iedere ouder zich dat financieel veroorloven. Gelukkig is er voor die gezinnen Stichting Jarige Job, die ook die kinderen toch een fijne verjaardag schenken met alles erop en eraan.

Stichting Jarige Job verzorgt verjaardagsboxen voor kinderen van ouders die het niet breed hebben. Uit hun cijfers blijkt dat het aantal aanvragen voor verjaardagsboxen tijdens de tweede lockdown opgelopen is met 15% tot 16.489, alleen al over december en januari. Door COVID-19 zijn er dus meer gezinnen die in een financieel moeilijke situatie terechtkomen en hierdoor geen cadeaus voor hun kinderen kunnen kopen. Tijdens deze lockdown is het inzamelen van cadeautjes en donaties dus nog belangrijker voor Stichting Jarige Job.

Waarom is een verjaardagsbox belangrijk? 

Het vieren van je verjaardag is voor ieder kind een hoogtepunt van het jaar. Maar het is ook belangrijk omdat het bijdraagt aan het gevoel van eigenwaarde en waardering van een kind. Opvoedexpert Krista Okma zegt hierover: “Een verjaardag moet een moment zijn om met elkaar te genieten, even los van alle zorgen. Maar als hier geen budget voor is, zorgt het bij ouders voor stress en kunnen kinderen zich buitengesloten voelen.”

Met de verjaardagsbox kunnen kinderen toch een feestelijke verjaardag vieren met slingers, taart, traktaties en natuurlijk cadeaus. Zo weet ook Davina (41) die moeder is van een dochter van 13 en een zoon van 4. Davina zat tot november 2020 in de schuldsanering en kon haar kinderen dus niet verwennen met cadeaus op hun verjaardag. Via de voedselbank kwam ze in aanraking met Stichting Jarige Job.

Inmiddels heeft ze vier keer gebruik gemaakt van de verjaardagsbox en ze is dolenthousiast: “Het is zo fijn om je kind op zijn of haar verjaardag toch iets leuks te kunnen geven. De eerste keer dat ik de box met mijn dochter uitpakte was ik heel positief verrast. Hij was eigenlijk veel leuker dan ik me had voorgesteld. Er zaten echt veel mooie cadeaus in, aangepast op de leeftijd van mijn dochter. En daarnaast was er allerlei versiering, spullen om een taart te bakken en zelfs iets om te trakteren op school! Toen ik de box voor mijn zoontje bestelde, die autistisch is en een ontwikkelingsachterstand heeft, werd ik zelfs speciaal gebeld door iemand van de stichting om te vragen met wat voor een dingen hij speelt. Er wordt dus echt heel veel zorg aan de box besteed en dat zie je er ook aan af.”

Hulp vragen blijft lastig

Toch is de drempel voor het aanvragen van een verjaardagsbox soms hoog. Tweederde van de ondervraagde gezinnen geeft aan het lastig te vinden om hulp te vragen. “Sommige mensen schamen zich, maar dat is nergens voor nodig”, stelt opvoedexpert Krista Okma. “Erover praten met mensen die je vertrouwt lucht op. Vraag ook hulp, deel je zorgen bijvoorbeeld met de kinderopvang of school. Merkt je kind dat jij je zorgen maakt? Dan kun je best zeggen dat je de situatie moeilijk vindt. Geef je kind wel het gevoel dat je de situatie aankunt.”

Ook Davina herkent de schaamte en de taboe die erop rust om hulp te vragen, maar ze is heel blij dat ze dat wel heeft gedaan: “De glimlach van je kind als hij of zij die verjaardagsbox uitpakt is écht onbetaalbaar. Daar doe je het voor en ik ben dan ook heel dankbaar dat dit initiatief bestaat.”

Cadeautje of een bijdrage doneren

Wil je Stichting Jarige Job steunen en helpen andere kinderen een fijne verjaardag te geven? Dat kan. Nieuwe cadeaus (geen tweedehands) voor kinderen van 4 t/m 12 jaar kunnen met een gratis verzendlabel aan de PostNL-pakketbezorger worden meegegeven, of afgegeven worden op een PostNL-punt. Lukt het niet een cadeau op deze manier te versturen? Doneer dan eenmalig een geldbedrag via PostNL.nl/mooigebaar. Stichting Jarige Job zorgt er samen met PostNL voor dat de cadeaus terecht komen bij kinderen die anders hun verjaardag niet kunnen vieren. De inzamelactie loopt tot en met eind februari.

Lees ook:

10 kleine gebaren die je kind leren empatisch, vriendelijk en gul te zijn

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.