Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Ouders 22 jan 2021
Leestijd: 3 minuten

5x deze dingen maken het leven van ouders (en kinderen) makkelijker na een break-up

Uit elkaar gaan is heftig, zeker als je samen kinderen hebt. Maar hoe zorg je er dan toch voor dat alles zo goed mogelijk verloopt, voor jezelf, je ex en zeker ook voor de kinderen. Deze dingen kunnen ouders helpen na een break-up.

Als je uit elkaar gaat staat je wereld op zijn kop. Je bent emotioneel, onzeker en waarschijnlijk ook angstig voor de toekomst. Dat is eigenlijk ook heel logisch, er komt zoveel op je af en alles is onbekend. Op deze manier maak je het wat minder eng om je nieuwe leven tegemoet te treden.

Deze dingen maken het leven makkelijker na een break-up

Door deze vijf dingen te doen wordt het onbekende wat minder eng.

1. Lees je in, in het proces

Iedere break-up of scheiding is anders. Lees je daarom goed in, in hoe het proces bij jullie zal verlopen. Zijn jullie getrouwd, hebben jullie een samenlevingscontract? Overal zijn andere regels aan verbonden. Vraag desnoods deskundig advies bij het juridisch loket of bij een advocaat als je niet precies weet hoe het zit. Als je goed bent ingelicht en begrijpt wat het proces inhoudt dan kom je niet voor vervelende verrassingen te staan.

2. Bereid je kinderen voor

Net als voor jezelf staat ook de wereld van je kinderen op zijn kop. Bereid ze daarom goed voor op wat er te gebeuren staat. Doe dat door regelmatig het gesprek erover aan te gaan, maar bijvoorbeeld ook door boeken te lezen over ouders die uit elkaar gaan.

3. Stel je grenzen

Een fysieke scheiding is vaak duidelijk, je woont niet meer samen, je raakt elkaar niet meer aan op een romantische manier. Maar een emotionele scheiding is veel lastiger om te maken. Je moet leren om los te komen van je ex-partner en leren je eigen beslissingen te maken. Je zal moeten leren hem of haar niet meer altijd om goedkeuring te vragen voor wat je doet. Een simpel voorbeeld. Zeg: ‘Ik ga opzoek naar een huis voor mezelf.’ In plaats van: ‘Vind je het goed als ik opzoek ga naar een huis voor mezelf.’

4. Leer om hulp vragen

Waar je eerst misschien standaard je partner om hulp vroeg is dat anders nu je uit elkaar bent. Je zal moeten leren om anderen om hulp te vragen, want alles in je eentje doen hoeft en kan niet. Bouw je eigen netwerk op van mensen die jou graag een handje helpen. Iemand die een keertje wil oppassen, maar ook mensen waarbij je jouw hart kunt luchten.

5. Hou van jezelf

Een break-up kan je onzeker maken, bovendien moet je wennen aan je nieuwe ik. Aan wie jij bent zonder je partner. Zelfliefde is daarbij heel belangrijk. Wees trots op jezelf en stel niet te hoge eisen. Het is oké om soms een slechte dag te hebben. En als je die hebt, kijk dan vooral naar de positieve dingen in je leven en wat je allemaal hebt bereikt. En als je er echt doorheen zit, bedenk je dan dat ook deze periode weer voorbij zal gaan.

Lees ook:

Deze kinderen vertellen wat ze het moeilijkste vinden aan de scheiding van hun ouders

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.