Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Ouders 22 jan 2021
Leestijd: 3 minuten

Op welke leeftijd geef je jouw kind een smartphone? Deze ouders vertellen over hun keuze

We leven in een digitale, online wereld, en daar ontkom je ook als ouder bijna niet meer aan. Maar, dan komt direct de lastige vraag: wanneer stel je jouw kind bloot aan die enorme en soms enge wereld. Of te wel, op welke leeftijd geef je jouw kind een eigen smartphone?

Vroeg of laat zal je kind erom gaan vragen, een eigen smartphone. Waar sommige ouders er vroeg bij zijn omdat ze bijvoorbeeld vinden dat het nu eenmaal bij deze tijd hoort, willen andere ouders dit moment zo lang mogelijk uitstellen.

Op welke leeftijd gaf je jouw kind een smartphone?

Deze drie ouders vertellen over hun keuze en redenatie.

Marcel: gaf zijn zoon een smartphone met 10 jaar

‘Onze zoon houdt van gamen, en spelletjes spelen deed hij dan ook al regelmatig op onze telefoons of op de iPad, maar een eigen smartphone vonden wij toch een grote stap. Uiteindelijk besloten we hem op zijn tiende verjaardag zijn eigen telefoon met simkaart te geven. Voornamelijk omdat hij veel op die leeftijd soms wat verder weg wilde om buiten te spelen, en soms alleen naar vriendjes fietste.

Voor ons was het dus fijn om hem te kunnen bellen als hij ergens anders was. Bovendien hadden we er vertrouwen in dat hij er zuinig mee om zou gaan. Wel controleren we regelmatig zijn telefoon om een beetje in de gaten te houden wat hij erop doet. Maar voorlopig blijft het bij het spelen van Pokemon Go en wat appjes naar zijn oma.’

Sandra: gaf haar dochter een smartphone met 7 jaar

‘Veel ouders vinden het vroeg dat ik mijn dochter een smartphone gaf met zeven jaar, maar ik vond het prettig om haar te kunnen bereiken als ze aan het buitenspelen was. Ik heb ook een zo’n smartwatch overwogen maar ik had nog een “oude” telefoon van mezelf waar ze al weleens spelletjes op deed, dus ik dacht, waarom iets nieuws aanschaffen? Ik heb een sim only simkaart gekocht met een abonnement voor onbeperkt bellen en een heel klein beetje data.

Over haar databundel kan ze niet heen gaan, zo kom ik niet voor onverwachtse kosten te staan. En ze kan mij wél altijd bellen. Dat vind ik een prettig idee. ‘

Natascha: gaf haar zoon een smartphone met 12 jaar

‘Onze zoon kreeg een smartphone toen hij naar de middelbare school ging. Eerder vond ik het gewoon niet nodig. Natuurlijk wilde hij het zelf wel eerder. In groep acht hadden wel al heel veel vriendjes en klasgenoten een smartphone, dat vond ik toen soms wel lastig, maar we hebben toch voet bij stuk gehouden. Hij had wel een smartwatch waarmee hij ons kon bellen mocht er iets zijn, maar ik vond het idee dat hij WhatApp en allerlei social media altijd bij zich zou hebben niet fijn.

Je hoort toch veel nare verhalen over WhatsApp groepen waarin kinderen nare filmpjes aan elkaar sturen, en kinderen die misleid worden op Tik Tok en Instagram. Natuurlijk kan dat nu nog steeds gebeuren, maar ik hoop dat hij nu iets weerbaarder is dan toen hij bijvoorbeeld tien was. En ja, ik vond het nog langer uitstellen ook niet kunnen.’

Lees ook:

5 ouders vertellen wat ze uitgeven aan de hobby’s van hun kinderen

16 dingen die een moeder van 4 kinderen altijd te horen krijgt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.