Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Puber 1 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

Wat kun je doen als je kind liegt over vapen? ‘Hij ontkende het en daarmee was het gesprek afgelopen’

Er wordt wat af gevaped tegenwoordig, vooral onder jongeren is vapen populair. Zo blijkt uit onderzoek van het Trimbos-instituut dat 21,7 procent van de Nederlandse jongeren en jongvolwassenen (12 tot en met 25 jaar) wel eens een vape heeft gerookt. Ouders maken zich zorgen en terecht. De zoon (13) van Lisa (38) liegt over vapen: “Ik weet dat hij het stiekem doet, maar hij blijft erover liegen.”

Lisa: “Mijn zoon van 13 gaat om met een groep kinderen waarvan ik zeker weet dat er een paar vapen. Ik weet dat zo zeker, omdat ik het zelf heb gezien. Mijn zoon was daar toen niet bij, die was met mij toen we ze tegenkwamen. Zijn vrienden deden niet eens de moeite om hun vape voor me te verbergen. Ik vroeg hem daarna of hij het ook wel eens gevaped had. Hij ontkende en daarmee was het gesprek afgelopen.

Liegen over vapen

Nu heb ik via via te horen gekregen dat hij, natuurlijk, wel degelijk meedoet met vapen. Ik weet niet wat ik erger vind: dat hij vapet of dat hij tegen me staat te liegen over vapen. Dat hij liegt, betekent waarschijnlijk dat hij weet dat zijn vader en ik hier niet blij mee zijn. Hij weet echt wel dat het niet gezond is en dat we liever hebben dat hij het niet doet. Hoe kunnen we dit nu het beste aanpakken?”

Dit kun je doen als je kind tegen je liegt over vapen

Kinderen in de puberleeftijd zijn zich niet bewust van de nadelen van vapen op de lange termijn. Of het boeit ze op dat moment niet. Ook is het zo dat tieners graag erbij willen horen en dan maar met iets meedoen waar ze eigenlijk niet helemaal achter staan.

Je kunt dan ook de volgende dingen doen wanneer kinderen liegen over vapen:

Ga het gesprek aan zonder oordeel en probeer erachter te komen waarom je kind over vapen zou liegen tegen je. Misschien is hij bang dat je boos wordt (word dus niet boos). Leg uit dat je er bent om je kind te helpen en dat je liever hebt dat je kind het vertelt wanneer hij heeft gevaped dan dat hij erover liegt.

Geef informatie over vapen en de nadelen op korte termijn:

  • je kleren gaan stinken
  • je krijgt er een slechte adem van
  • je raakt er snel aan verslaafd
  • het is duur

En de nadelen op lange termijn:

  • ademhalingsproblemen
  • nicotinevergiftiging (duizeligheid, epileptische aanvallen)
  • veel geld aan kwijt
  • gezondheidsproblemen

Nee zeggen tegen vapen is niet erg

Denk je dat je kind gevoelig is voor groepsdruk? Leg je kind dan uit dat echte vrienden het niet uitmaakt of je kind ja of nee zegt wanneer hij een vape aangeboden krijgt. Jullie kunnen samen scenario’s bedenken die kunnen voorkomen wanneer iemand je kind een vape aanbiedt en hoe je kind erop kan reageren. Dat zorgt ervoor dat hij de volgende keer wat sterker in z’n schoenen staat en gewoon nee durft te zeggen.

Lorian (42) ‘Mijn 15-jarige zoon is verslaafd aan vapen en wil niet stoppen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.