Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Nieuws 6 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Een maagverkleining vanaf 13 jaar: is het geoorloofd?

Obesitas blijft een maatschappelijk probleem, zowel in Nederland als in het buitenland. In Amerika vonden ze het tijd om het probleem aan te pakken: kinderen kunnen nu vanaf 13 jaar een maagverkleining krijgen.

De A.A.P. (American Academy of Pediatrics) presenteerde in Amerika een nieuwe richtlijn voor alle kinderen die daar te maken hebben met obesitas.

Obesitasmedicatie en maagverkleining

Vanaf 12 jaar kunnen kinderen in de VS medicatie krijgen en vanaf 13 jaar mogen ze een maagverkleining. In Amerika hebben enorm veel mensen obesitas, met alle gevolgen van dien: diabetes, verhoogde bloeddruk, galstenen, rug- en gewrichtsklachten, slaapapneu, hart- en vaatziekten of kanker.

Het A.A.P. adviseert obesitasmedicatie wanneer bij kinderen vanaf 12 jaar gezond eten, voldoende beweging en een leefstijlcoach niet genoeg helpt. Deze medicijnen zorgen ervoor dat het verzadigde gevoel langer aanhoudt en dat het hongergevoel afneemt. “Het medicijn is al goedgekeurd door het Europees medicijnagentschap, maar wordt nog nauwelijks voorgeschreven omdat het nog niet vergoed wordt door de zorgverzekeraar”, vertelt Erika van den Akker, kinderarts-endocrinoloog van het Erasmus M.C., aan RTL Nieuws. Zij verwacht dat de verzekeraars op den duur overstag gaan.

Situatie Nederland

Hoewel de situatie in Nederland gelukkig nog niet te vergelijken is met de VS, krijgen ook kinderen in Nederland steeds vaker te maken met obesitas. In Nederland mogen jongeren alleen een maagverkleining in onderzoeksverband. Goed onderzoek naar de effecten van een maagverkleining bij jongeren kan dan ook zeker geen kwaad en daar doet momenteel een studie onderzoek naar. Over 5 jaar worden pas de eerste onderzoeksresultaten van deze studie verwacht.

Nu is het niet zo dat medici pleiten voor medicijnen en opereren als oplossing voor obesitas, maar ze zien het meer als hulpmiddelen. “Het begint en eindigt met leefstijl. Daar moet echt meer geld voor komen, want als je dat goed doet kom je misschien wel niet aan opereren toe”, vertelt Anita Vreugdenhil, hoogleraar en kinderarts maag-lever-darmziekten van het Maastricht UMC+, aan RTL Nieuws.

In aanmerking voor een maagverkleining komen

In Nederland komen officieel alleen kinderen met gezondheidsproblemen en een BMI van 35 of 40 in aanmerking voor een eventuele maagverkleining. De jongere moet ook minstens een jaar lang leefstijlinterventie hebben gevolgd, waarbij er onvoldoende resultaat is. Ook moeten de artsen overtuigd zijn dat de jongere zich bewust is van alle gevolgen van een maagverkleining.

https://www.jmouders.nl/dochter-overgewicht-mijn-schuld/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.