Valéry de Voijs
Valéry de Voijs Persoonlijke verhalen 12 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

Marjanne’s dochter is heel spiritueel: ‘Ze wil zelfs naar een speciale school’

Vanaf jonge leeftijd wordt duidelijk dat Marjanne’s jongste dochter spiritueel is ingesteld. Marjanne (38) denkt dat haar dochter er wel overheen zal groeien, maar het tegendeel is waar.

“Ik vind het een moeilijk dilemma. Enerzijds wil ik dat mijn dochter gelukkig wordt, maar anderzijds wil ik niet dat ze haar toekomst weggooit.”

Een nuchtere opvoeding en spiritualiteit

“Onze twee dochters zijn erg verschillend. Mijn oudste dochter zit in het eindexamen jaar van het gymnasium. Ze kan goed leren, is intelligent en nuchter. Ook weet ze precies wat ze later wil worden: chirurg. ‘Omdat ik dan veel geld kan verdienen’, zegt ze dan. Ze lijkt overigens veel op mijn partner: nuchter en doelgericht. Ook ik ben vrij nuchter ingesteld. Ik ben bijvoorbeeld atheïstisch opgevoed en er was thuis nooit ruimte voor spiritualiteit. ‘Dat is voor verwarde mensen’, zei mijn vader altijd.

Toch is daar enigszins verandering ingekomen na de geboorte van mijn tweede dochter. Meteen werd duidelijk dat deze dochter heel anders was dan haar zus. Als peuter was ze altijd heel rustig en kon ze uren stil liggen. Ik werd ‘s nachts soms in paniek wakker en dan moest ik van mezelf kijken of ze nog wel ademde.

Opmerkelijk spiritueel gedrag

Naarmate ze ouder werd, ontwikkelde ze een interesse in spiritualiteit. Wanneer ze zakgeld kreeg, wist ze niet hoe snel ze naar de nieuwetijdswinkel moest rennen om daar geluksstenen of engelkaarten te kopen. Voor haar verjaardag vroeg ze een meditatiekussen en ze werd beledigd toen mijn man voor haar een poef had gekocht. Ook ruikt haar hele kamer naar wierook en laatst vond ik een voodoo poppetje in haar bureaulade.

Ze heeft me vaker enorm verrast met haar opmerkingen. ‘s Ochtends aan de ontbijttafel heeft ze een keer gezegd dat ze niet naar school wilde. Ze wilde namelijk afscheid gaan nemen van haar opa. Ik vond het onzin; mijn vader was kerngezond, dus ik ging er vanuit dat ze een smoesje verzon om niet naar school te hoeven.

Twee weken later kreeg ik een telefoontje van mijn moeder. Mijn vader was plotseling overleden aan een hartstilstand. Mijn partner vond het toeval, maar ik twijfelde. Zo waren er wel vaker van dit soort situaties. Tijdens een vakantie naar Italië raakte ze erg in paniek toen we de St. Gothardtunnel naderde. Ze wilde per se dat we om zouden omrijden. Mijn man heeft dat niet gedaan en uiteindelijk ging alles goed. Later die dag kregen we via een nieuwsbericht te horen dat er brand was geweest in de tunnel waarbij mensen om het leven waren gekomen.

Spiritualiteit als roeping

Mijn jongste dochter zit momenteel op de havo en zal over twee jaar klaar zijn op de middelbare school. Wanneer ik vraag wat ze wil worden, zegt ze dat ze een healer wil worden. Met behulp van reiki wil ze mensen helpen. Tegenwoordig komen haar vriendinnen langs voor een ‘behandeling’. Als ze liefdesverdriet hebben, komen ze bij mijn dochter langs om hun hart te helen. Het leek allemaal onschuldig kinderspel, maar het lijkt er tegenwoordig op dat het het haar toekomst gaat beïnvloeden.

Mijn partner en ik willen haar graag accepteren hoe zij is, maar ik wil niet dat ze haar toekomst weggooit. ‘Waarom mag mijn zus wel kiezen wat ze gaat studeren, en ik niet?’, vraagt ze dan. Dan sta ik met mijn mond vol tanden.

Een moeilijk dilemma: spiritueel of praktisch?

Ze heeft zich verdiept in verschillende opleidingen en ze heeft besloten dat ze zich wil aanmelden voor BBSH: Barbara Brennon School of Healing, in Oxford. Ik heb hier mijn twijfels over. Het is een vier jaar durende opleiding en het is niet goedkoop. Zelf sta ik niet achter deze keuze, maar ik wil wel dat mijn dochter gelukkig wordt. Het blijft een moeilijk dilemma.”

Lisa: ‘Dat een leraar zoveel invloed op je heeft kan echt een eye-opener zijn’

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.