Valéry de Voijs
Valéry de Voijs Persoonlijke verhalen 25 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Megans dochter slaapwandelt: ‘Haar deur gaat op slot’

Megans dochter heeft het er maar druk mee. Zo’n drie à vier keer per week slaapwandelt zij namelijk ‘s nachts door het huis. Megan (44) is soms bang dat het in de toekomst fout zal gaan.

“Het begon allemaal zo’n vijf jaar geleden. We zijn toentertijd namelijk verhuisd. Voorheen woonde we in een klein dorp, en eind 2018 zijn we naar de Randstad verhuisd.

Ik dacht dat er werd ingebroken

Aan het begin dachten we er niet veel van. We dachten dat ze wellicht moest wennen aan de nieuwe omgeving. Naarmate de tijd verstreek, kwam ze echter steeds vaker uit bed. Soms stond ze met haar kleren aan naast ons bed en zei ze allerlei onverstaanbare dingen. Daar schrokken wij toen natuurlijk enorm van.

Later werden we bang dat ze zichzelf kon bezeren. Tijdens een logeerpartijtje bij één van haar vriendinnen is ze bijvoorbeeld van de trap gevallen waar ze een aantal blauwe plekken aan overhield.

Daarbij zijn we meerdere keren wakker geschrokken van geluiden. Ik dacht toen zelfs dat er werd ingebroken, maar eenmaal beneden bleek dat het mijn dochter was. Ze stond in de keuken tegen haar spiegelbeeld te praten.

Een slot op haar deur

Volgens haar huisarts kunnen we niet veel doen. Hij vermoedt dat het met stress te maken heeft: ‘Waarschijnlijk groeit ze er – net zoals de meeste kinderen, vanzelf overheen.’

Dat ze thuis slaapwandelt vind ik niet zo erg. Ze heeft er zelf geen last van, en ze heeft nog nooit iets gevaarlijks gedaan waardoor ze zichzelf kan bezeren. Daarbij hebben we een jaar geleden een slot op haar deur geïnstalleerd.

Wanneer zij echter niet thuis slaapt, ben ik erg bezorgd. Als ze bij vriendinnetjes gaat slapen, bel ik de ouders op, en vraag of ze er rekening mee kunnen houden. De ouders van haar beste vriendinnetje hebben zelfs een kinderrekje voor de trap gezet, zodat ze ‘s nachts niet van de trap kan vallen.

Megan is bezorgd over de toekomst

Wanneer we op vakantie gaan, zal ik er altijd voor zorgen dat we een huisje boeken met sloten op de slaapkamerdeuren. Ik ben namelijk als de dood dat er ooit iets ergs zal gebeuren.

Nu ben ik nog in de buurt om haar te beschermen, maar wat als ze uit huis gaat, en straks bij vriendjes gaat slapen? Ik hoop in ieder geval dat de huisarts gelijk heeft, en zij er inderdaad overheen zal groeien.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.