Lise Steegmans
Lise Steegmans Nieuws 1 jun 2022
Leestijd: 1 minuut

Mentale gezondheid van jongeren is verder afgenomen

Het aantal jongeren met mentale problemen is tijdens de pandemie flink toegenomen, meldt het CBS. Volgens het statistiekbureau was vorig jaar achttien procent van de 12- tot 25-jarigen ‘psychisch ongezond’.

In 2019 en 2020 was dit nog elf procent. De verslechtering hangt waarschijnlijk samen met coronamaatregelen, zoals schoolsluitingen en lockdowns.

Mentale gezondheid jongeren

In totaal kampen 488.000 jongeren momenteel met psychische problemen. Vooral vrouwen en jongvolwassenen hadden in 2021 vaker te maken met psychische klachten dan daarvoor. Jongeren voelden zich onder andere vaker neerslachtig en somber. Dit blijkt uit de Gezondheidsenquête van het CBS, een onderzoek waarin mensen vragen beantwoorden over onder meer het psychisch welbevinden.

Psychische gezondheid

Psychische gezondheid is hier bepaald aan de hand van antwoorden op de vijf vragen uit de Mental Health Inventory-5 (MHI-5). De psychische gezondheid is gemeten door jongeren vijf vragen te stellen over hun gemoedstoestand in de vier weken voorafgaand aan de enquête, waaronder “Voelde je je neerslachtig en somber?” en “Zat jij zo erg in de put dat niets je kon opvrolijken?” Daar konden ze zes antwoorden op geven, variërend van “nooit” tot “voortdurend”. Gebaseerd op de antwoorden is een score tussen 0 (zeer ongezond) en 100 (perfect gezond) berekend. Jongeren met een score onder de 60 zijn aangemerkt als psychisch ongezond.

Uit eerder onderzoek bleek al dat de mentale gezondheid van jongeren verslechterde vanaf het laatste kwartaal van 2020 en verder doorzette in de eerste twee kwartalen van 2021. Deze verslechtering vond plaats in een periode waarin Nederland door de aanhoudende pandemie opnieuw te maken had met diverse coronamaatregelen, zoals schoolsluitingen en lockdowns.

Stijging vroegtijdige schoolverlaters

Nu de coronacrisis op haar retour lijkt te zijn, worden de gevolgen van twee jaar lockdowns pas langzaam zichtbaar. Eerder bleek ook al dat het aantal vroegtijdige schoolverlaters is gestegen. Daarover lees je hier meer.

Tot tranen geroerd: deze man is ‘TikTok-vader’ van 2,5 miljoen kinderen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.