Sanne Verweij
Sanne Verweij Mentale gezondheid 31 mrt 2023
Leestijd: 4 minuten

Zo bespreek je je eigen mentale problemen het beste met je kind

Kinderen springen, rennen, vliegen door het leven heen. Helaas kan het voor jou moeilijk zijn om even enthousiast mee te doen als je last hebt van mentale problemen. Als je last hebt van mentale problemen, is het dan belangrijk om je kind hierover te vertellen? En hoe doe je dit het beste?

Ook al denk je dat je kinderen waarschijnlijk niks merken van je mentale problemen, ze hebben toch vaak iets door. Misschien vragen ze zich af waarom hun ouder niet met hun wil spelen of waarom je geen energie hebt voor bepaalde dingen. Dan gaan ze zich toch zorgen maken. Door het met je oudere kind te hebben over je mentale problemen, kunnen ze jou beter begrijpen en voelen ze zich serieus genomen.

Zo bespreek je je mentale problemen het beste met je kind

Wij geven we je wat tips over hoe je jouw mentale problemen het beste bespreekbaar kunt maken.

Comfortabel

Het is fijn als je kind zich comfortabel en op zijn gemak voelt. Sommige kinderen praten liever als ze al in bed liggen of bijvoorbeeld terwijl jullie iets anders doen, zoals koken of de afwas.

Partner

Wil jij het gesprek alleen aan gaan of vind je het fijner als je partner erbij is? Je kan ook een vriendin of je ouders vragen of ze erbij willen zijn. Het kan gemakkelijker zijn om samen uit te leggen wat jouw mentale problemen inhouden.

Woordkeuze

Vertel in je eigen woorden wat er aan de hand is en wees eerlijk. Je kunt je eigen mentale problemen ook met iets vergelijken wat ze al kennen, bijvoorbeeld iemand die ziek is of erg verdrietig. Zo begrijpen ze beter wat je probeert te vertellen.

Houvast

Informeer je kind ook door te zeggen wat hij aan jou kan merken van de mentale problemen die je hebt. Het is ook belangrijk dat ze weten bij wie ze terechtkunnen als dat niet bij jou kan, zo krijgen ze meer houvast.

Reactie

Vraag je kind tussendoor of hij vragen heeft. Luister ook goed naar wat ze zeggen, zodat ze zich gehoord voelen. Ze moeten misschien hun emoties kwijt en het is belangrijk dat daar ook ruimte voor is. Ze kunnen tijdens of na het gesprek boos, verdrietig of bijvoorbeeld extra zorgzaam zijn.

Regelmaat

Vertel welke dingen er hetzelfde blijven zodat ze rust en veiligheid voelen bij die regelmaat. Daarnaast kun je ook andere momenten of activiteiten benoemen die jullie (nog steeds) samen kunnen doen. Wat je vertelt, moet wel haalbaar blijven; je kunt dus beter iets kleins benoemen dan iets groots wat je later toch af moet zeggen. Als je iets beloofd, moet je het wel na kunnen komen.

Delen

Het kan ook fijn zijn om te bespreken met wie je kind de informatie die jij hem hebt gegeven, mag delen. Het is vaak fijn voor kinderen om het er ook met buitenstaanders over te hebben, maar jij wil waarschijnlijk ook je eigen privacy bewaren. Het is sowieso erg goed om de leraar van je kind te informeren. Zo is het duidelijk voor de school wanneer je kind bijvoorbeeld moeite heeft met opletten en kunnen ze er beter mee omgaan.

Emoties

Kinderen kunnen erg snel schakelen in hun emoties. Daarom kunnen ze na een (diep) gesprek over mentale problemen snel weer gaan spelen of iets anders doen. Als zij hun eigen spel gaan spelen (of met een ander gezinslid) kan jij even bijkomen. Geef ze, voor ze gaan spelen, een dikke kus en een knuffel. Druk ze op het hard dat het niet aan hen ligt en je hartstikke veel van ze houdt. Dat kan je nooit vaak genoeg zeggen.

Nog een aantal tips

  • Houd het gedrag van je kind in de gaten. Veel kinderen vertellen niet dat ze boos of verdrietig zijn, maar je kunt dan wel terugzien in hun gedrag dat ze ergens mee zitten.
  • Er zijn veel boeken te vinden die je kunnen helpen bij het gesprek of waardoor jouw kind het allemaal wat beter gaat begrijpen. Het kan ook fijn zijn om de boeken samen door te lezen.
  • Zoek online naar sites die je kind kunnen helpen; koppsupport.nl biedt informatie voor kinderen vanaf 12 jaar en ze kunnen mailen met een deskundige.

Michelle (19) deelt mentale problemen met haar TikTok-volgers: ‘Ik krijg elke dag wel 100 dm’s van jongeren die hetzelfde hebben’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.