Laura Saija
Laura Saija Eten en Voeding 11 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Mijn kind eet ’s avonds slecht, wat kan ik doen? Voedingsdeskundige Merel geeft antwoord

In de rubriek Voedingsperikelen beantwoordt voedingsdeskundige Merel Hoftijzer elke keer een andere vraag van een lezeres. Deze week buigt ze zich over de vraag van Shanna (32): “Mijn kind eet ‘s avonds slecht, wat kan ik hieraan doen?”

“Het lijkt wel of het avondeten steeds minder wordt”, vertelt Shanna. “Mijn driejarige peuter eet soms maar één hapje tijdens het avondeten. Soms kijkt ze zelfs alleen maar naar haar bord en dan besluit ze al dat ze helemaal niet wil eten. Ik word er moedeloos van.”

Mijn kind eet ’s avonds slecht

Volgens voedingsdeskundige Merel Hoftijzer, oprichter van het platform Voor de Kleine Eters staan kleine kinderen erom bekend om ‘s avonds slechter te eten dan bij de andere maaltijden. “Er is een hoop strijd aan tafel, terwijl dit bij het ontbijt en de lunch wel meevalt. Je hebt zó je best gedaan om het lievelingskostje van je kind te maken en toch wordt er niet gegeten. Heel herkenbaar voor veel ouders.”

Moe

“Ik zie meestal twee hoofdredenen voor het slechter eten tijdens het avondeten”, vertelt Hoftijzer. “De eerste reden is dat kinderen rond die tijd vaak moe zijn van de dag. Misschien zijn ze wat overprikkeld van school of de opvang en daardoor vinden ze het lastig vinden om zich te concentreren op de maaltijd. Ze hebben zoveel indrukken te verwerken en het is meestal al bijna bedtijd voor de kleinere kinderen. Een gezellige familiemaaltijd zit er dan niet altijd in.”

Gevarieerd menu

Volgens Hoftijzer is het variërende menu een tweede uitdaging voor kinderen. “Het avondeten in de meeste gezinnen elke dag weer anders is. Ontbijt en lunch zijn vaak voorspelbaar: een bakje yoghurt, een broodje of havermout. Kinderen houden van deze voorspelbaarheid, waardoor ze vaak ook beter eten.”

“De traditionele ‘aardappels, groenten, vlees’ combinatie wordt meestal niet meer als avondeten geserveerd. In plaats daarvan varieert het dagelijks met gerechten zoals curry met rijst, pasta of wraps. Als je kind ook nog eens vermoeid is, kan het lastig zijn om hierop positief te reageren en kan het voorkomen dat je kind weigert te eten.”

Advies

Hoftijzer adviseert om van de avondmaaltijd wel altijd een gezellig moment aan tafel te maken, ongeacht hoeveel er wordt gegeten. “Door gedurende de dag voldoende gezonde maaltijden en snacks aan te bieden, krijgt je kind alle nodige voedingsstoffen binnen. Bovendien kan het tijdens het avondeten helpen om iets bekends te serveren waarvan je weet dat je kind het lekker vindt, zoals bijvoorbeeld snoeptomaatjes of restjes groenten van de vorige dag die goed in de smaak vielen.”

“Ten slotte is het goed om te beseffen dat deze situatie slechts tijdelijk is. Naarmate kinderen ouder worden, kunnen ze meer aan en zullen ze vanzelf beter gaan eten.”

Shanna: ‘Ik hoor stiekem bij de borstvoedingsmaffia’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.