Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Gedrag 31 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Misleidende video’s over ADHD worden massaal verspreid op TikTok, blijkt uit onderzoek

Op internet kun je tegenwoordig (bijna) alles vinden over gedrags- en leerstoornissen. Maar dat je er veel informatie over kunt vinden betekent niet dat al deze informatie ook klopt. Zo blijkt uit Canadees onderzoek dat er veel video’s met misleidende informatie over ADHD circuleren op TikTok.

De nieuwe studie, gepubliceerd in The Canadian Journal of Psychiatry, toont aan dat er veel video’s met verkeerde informatie over ADHD op TikTok zijn te vinden. De onderzoekers waarschuwen dat deze misleidende informatie mogelijk kan leiden tot onterechte zorgen of het stellen van verkeerde diagnoses. De bevindingen zijn vergelijkbaar met een andere studie waarin YouTube-video’s over ADHD werden onderzocht. Uit die studie bleek dat 38% van de video’s misleidend was.

ADHD op TikTok

“In de afgelopen twee jaar, met name sinds het begin van de pandemie, merken veel artsen een toename van het aantal patiënten dat zich afvraagt ​​of ze ADHD hebben”, zegt Anthony Yeung, psychiater en mede-auteur van het onderzoek.

“We denken dat TikTok op zijn minst gedeeltelijk verantwoordelijk is voor deze toename. De hashtag #adhd is de zevende meest populaire gezondheidshashtag op het platform, en er is ook een grote ADHD-community op TikTok.”

De video’s op TikTok over ADHD veroorzaken meer bewustzijn bij jongeren en volwassenen. Dat is enerzijds goed zegt Yeugn, maar anderzijds ook zorgelijk: “Stigma’s en mythen over ADHD kunnen worden doorbroken, maar er kan ook snelle verspreiding van verkeerde informatie over gedragsstoornissen zijn, zelfs door goedbedoelende videomakers.” De video’s zijn immers meestal niet gemaakt door mensen uit de geestelijke gezondheidszorg. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat maar slechts 11% van de video’s werd geüpload door professionals.

#adhd

Voor hun studie verzamelden de onderzoekers de top 100 resultaten voor de hashtag: #adhd. De video’s werden vervolgens onafhankelijk beoordeeld door psychiaters. Van 21 video’s werd vastgesteld dat ze wetenschappelijk correcte informatie bevatten over elk aspect van ADHD, 27 video’s beschreven de persoonlijke ervaring van een gebruiker met ADHD en 52 video’s bevatten misleidende informatie waarvoor geen wetenschappelijk bewijs was.

“De belangrijkste conclusie is simpel: in onze analyse is de meerderheid (52%) van de video’s over ADHD op TikTok misleidend. Dit heeft consequenties aangezien elke video in ons onderzoek gemiddeld bijna 3 miljoen keer werd bekeken.”

Verkeerde symptomen

“De meeste van deze misleidende video’s simplificeerden ADHD, adviseerden onjuiste behandelingen of schreven symptomen van andere psychiatrische stoornissen ten onrechte toe als een symptoom van ADHD. Andere video’s lieten gewone, alledaagse dingen zien en zeiden daarbij ten onrecht dat dit symptomen van ADHD waren. Een slechte focus of concentratie kan bijvoorbeeld ook komen door onvoldoende slaap of stress. We ontdekten dat veel misleidende video’s dit niet vermeldden of nuanceerden.”

Wat precies de gevolgen zijn van de misleidende video’s op TikTok over ADHD moet nog verder worden onderzocht. “Sociale media en desinformatie over gezondheid is een gebied dat dringend onderzoek vereist”, benadrukte Yeung. “We moeten begrijpen hoe niet alleen TikTok, maar ook andere sociale mediaplatforms snel verkeerde informatie kunnen verspreiden, en de gevolgen die dit kan hebben voor de volksgezondheid en de gezondheidszorg.”

Annette beantwoordt vragen van pubers op TikTok: ‘Meisjes vragen soms wanneer hun menstruatie begint’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.