Redactie
Redactie Persoonlijke verhalen 16 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

Moeder van overleden zoon waarschuwt: ‘Gebruik die autozitjes alsjeblieft goed’

Je kind verliezen is zo ongeveer de grootste nachtmerrie van elke moeder. Het overkwam de Amerikaanse Christina Miller twaalf jaar geleden. Zij verloor haar zoon Kyle, doordat ze haar zoontje niet in een speciaal autostoeltje zette. Met een emotioneel en krachtig bericht op haar Facebook-pagina wil ze andere moeders waarschuwen en zo voorkomen dat er meer kinderen overlijden door verkeerd (of geen) gebruik van autozitjes.

In plaats van haar zoontje in een autostoeltje met veiligheidsriemen te zetten, gebruikte Christina een zogenaamde booster seat, een verhoging die ervoor zorgt dat je je kind makkelijker in de gordel kunt vastmaken.

‘Als ik geweten had dat mijn zoon daaraan zou overlijden, had ik hem driedubbel vastgemaakt in een kinderstoel’, schrijft Christina.

Eén fout

‘Je wil niet weten hoeveel pijn het doet dat ik me al twaalf jaar realiseer dat ik dit had kunnen voorkomen. Kyle verliezen voelde alsof ik zonder pardon de hel in werd gegooid. Een pijn die niet te beschrijven is.

Als de littekens op mijn hart zichtbaar zouden zijn, zou elke voorbijganger ervan schrikken en me nakijken. Mijn zoon, het liefste kind wat ik ooit ontmoet hebt, ben ik kwijtgeraakt door één fout.

Een die ik zelf gemaakt heb. Als dat niet gebeurd was, had ik nu twaalf jaar aan prachtige herinneringen in plaats van hartverscheurende pijn.’

‘Daarom schrijf ik dit bericht, omdat ik andere ouders voor deze ene fout wil behoeden. Auto-ongelukken zijn doodsoorzaak nummer 1 als het om kinderen gaat.

Volgens cijfers worden 80 tot 90 procent van de kinderstoeltjes incorrect gebruikt. Lees dat opnieuw en laat het tot je doordringen. Op die manier beschermen we onze kinderen niet voor de grootste bedreiging in hun leven.

Dat is te gek voor woorden.’

Veilig Verkeer Nederland: Ouders, breng je kind niet met de auto naar school

‘Zeg er wat van’

‘Gebruik daarom een goed kinderstoeltje en gebruik het zoals je dat hoort te gebruiken. Alsjeblieft, als je jonge kinderen hebt of iemand kent met jonge kinderen, verdiep je dan in de regels en de gebruiksaanwijzing van een stoeltje.

Praat er met zoveel mogelijk mensen over, en als je ooit een kind ziet dat verkeerd in een auto zit, wees niet bang en zeg er wat van. Je redt er misschien wel een kinderleven mee. En dat van zijn ouders.’

Hart onder de riem

Haar bericht sluit ze af met de krachtige woorden: ‘Het leven van kinderen is belangrijker dan het ego van hun ouders. Als iemand me erop had gewezen dat het niet oke was hoe Kyle in mijn auto zat was hij er misschien nog wel geweest. Er is nog veel werk aan de winkel, maar door dit bericht te delen zijn we op de goede weg.’

Veel mensen delen Christina’s verhaal en steken haar een hart onder de riem in de reacties onder het bericht. Het is intussen al meer dan tweeduizend keer gedeeld, waaronder door Car Seat Consultants, en dat aantal loopt nog steeds op.

Vaders vertellen hoe het ouderschap eruit zag voordat Google bestond

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Facebook

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.