Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Vrije Tijd 27 mrt 2022
Leestijd: 3 minuten

Spring is in the air! Deze op Montessori geïnspireerde activiteiten zijn leuk om te doen

De lente is misschien wel een van de leukste momenten van het jaar. Zeker om naar buiten te gaan met de kids om de natuur te verkennen. Er zijn zoveel leuke veranderingen te zien, van kleine beestjes en verschillende vogelsoorten tot mooie regenbogen die voortkomen uit lentedouches. Daarom de leukste op Montessori geïnspireerde activiteiten voor de lente!

Dit zijn de leukste op Montessori geïnspireerde voorjaarsactiviteiten om met de kids te doen.

Montessori en het weer

In Nederland betekent de lente vaak wat regen ter aanvulling op het steeds warmer wordende weer. Omhels de regenachtige dagen evenals de zonneschijn. Ga samen met de kids het weer ‘onderzoeken’.

1. Cloud gazing

Zoek foto’s (of maak ze zelf) van verschillende soorten wolken (een boek gebruiken kan ook). Zoek ze vervolgens opnieuw op in de lucht. Ook leuk als het regent: zelf verschillende wolken knutselen met watjes.

2. Regenbogen

Wanneer kan je nou beter over regenbogen praten dan in de de lente? Besteed tijd aan het zoeken naar regenbogen na een stortbui of juist op de zonnige dagen. Kids vinden het super leuk om de volgorde van de kleuren te zien. Je kunt ze daarna ook nog na proberen te kleuren of verven – desnoods namaken van een foto.

3. Dagelijks weerbericht

Gebruik leuke letterbordversieringen om je kind zijn of haar eigen dagelijkse weerbericht te maken. Je zou ook een boekje kunnen maken met wat tekenpapier en je kind iedere dag aanmoedigen om het weer te tekenen of te schilderen. Het is leuk om te zien hoe het met de tijd verandert.

Montessori en dieren observeren

Van baby dieren tot vlinders, de lente is een geweldige tijd voor kinderen om veel te leren over dieren.

4. Vogels kijken

Lente is de geschikte tijd om naar vogels kijken. Probeer met je kind te praten over de verschillende soorten vogels die hij deze tijd van het jaar kan zien. Geniet van alle vogels in je achtertuin of het parkje, en zie hoeveel soorten je samen kunt spotten. Een verrekijker voor kinderen maakt dit nog leuker.

5. Vogelvoeders vullen

Het vullen van vogelvoeders is iets waar zelfs jonge peuters graag mee helpen. Voor oudere kinderen kan het leuk zijn om verschillende soorten zaden te pakken en in de voeders te doen. Ze kunnen het mixen of juist in lagen plaatsen. Leuk om mee te experimenteren!

6. Bestudeer vlinders

Veel kinderen vinden vlinders super interessant, de lente is dan ook een goed moment om ze te bestuderen. Je kunt een boek lezen of kinderen ook daadwerkelijk de transformatie van rups naar vlinder laten zien.

Montessori en de natuur verkennen

7. Maak een zand- of natuurtafel

Een kleine tafel, of zelfs een dienblad of mandje kan al geschikt zijn om een ‘natuurtafel’ te maken. Laat je kind interessante dingen verzamelen die hij in de natuur vindt. Je kunt er ook een vergrootglas bij hangen of leggen, zodat je kind ook daarmee kan spelen.

8. Maak een tuintje

Jonge peuters kunnen een (deel van de) tuin water geven, iets oudere kinderen het leuk vinden om planten te zaden en wieden, en weer oudere kinderen kunnen helpen bij het ontwerpen van een tuin en het selecteren van de planten. Door te tuinieren kunnen kinderen van dichtbij zien hoe planten groeien. Ze leren tegelijkertijd ook om ergens verantwoordelijk voor te zijn.

9. Verzamel bloemen

Moedig je kind aan om bloemen te zoeken en te verzamelen die overal deze tijd van het jaar groeien.

10. Samen speelgoed schoonmaken

Het kan zijn dat allerlei waterspeelgoed van je kind wat stoffig is geworden tijdens de wintermaanden. Hoe leuk is het als je kind betrokken kan zijn bij het opruimen. Met een kwast, een emmer water en wat zeep is het voor je kleine al interessant genoeg. Hij of zij zal het leuk vinden om het speelgoed weer ‘mooi’ te maken, en jij kunt weer iets van de to do lijst afstrepen. Win-win!

https://www.jmouders.nl/wetenschappelijke-activiteiten-kids-proefje/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.