Lise Steegmans
Lise Steegmans Nieuws 27 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Onderzoek wijst uit: opvoedingsstijl van ouders wordt beïnvloedt door social media gebruik

Vaak hebben we het over de invloed van sociale media op kinderen, maar hoe zit het eigenlijk met de invloed hiervan op ouders? Uit nieuw onderzoek blijkt dat ouders die foto’s en video’s van hun kids op sociale media delen, een meer vriendschappelijke relatie met hun kinderen hebben dan ouders die dat niet doen.

Ook neigen deze ouders naar zelfverzekerde en toegeeflijke opvoedingsstijlen. Bij een toegeeflijke opvoedingsstijl staan de wensen en behoeften van het kind centraal. Ouders geven hun kind bijna altijd zijn zin.

Ouders beïnvloedt door sociale media

Twee universiteiten in Florida en Indiana sloegen de handen ineen en deden samen onderzoek naar het sociale media gebruik van ouders. Ze onderzochten vooral de invloed op de opvoeding daarvan. En iedere ouder in het jaar 2022 weet: social media is altijd en overal. Daarom is het als vanzelfsprekend ook een onderdeel van de opvoeding. De onderzoekers ondervroegen 493 ouders die regelmatige gebruikers van sociale media zijn en kinderen hebben onder de tien jaar.

De ouders die aangaven foto’s van hun kinderen op sociale media te delen, doen dit vaak op openbare accounts die verder gaan dan het kleine netwerk van grootouders en goede vrienden.

Hetzelfde als een meme

Op die openbare accounts posten ze een foto van hun kind net zo makkelijk als wanneer ze een meme of andere foto’s plaatsen. Ook checken ze niet bij de kids of ze wel akkoord zijn met het online plaatsen van de foto van hen. Voor sommigen lijkt dit misschien niet zo’n groot probleem. Voor anderen roept het vragen op over de autonomie van een kind: waar heeft hij zelf iets over te zeggen? Een van de onderzoekers legt uit:

“Een centrale vraag blijft hoeveel autonomie en controle kinderen  moeten hebben over hun foto’s en informatie online. We zijn geïnteresseerd in wat ouders als privé beschouwen als het gaat om het online delen van informatie over jonge kinderen en de waargenomen risico’s”

Toegeeflijke opvoedingsstijl

“We waren verrast.Eerder onderzoek toonde aan dat er veel voordelen zitten aan het delen door ouders. Ons onderzoek laat zien dat het delen van foto’s van kinderen wordt geassocieerd met toegeeflijke opvoedingsstijlen. Dat betekent dat het online delen door ouders is gekoppeld aan die ouders die meer vriendschappelijke relaties hebben met hun kinderen. Zij bieden minder begeleiding bieden dan andere ouders. Met name toegeeflijk ouderschap is in verband gebracht met problematisch internetgebruik onder kinderen.

Wil je weten hoe je jouw kind fake news leert herkennen op social media? Dat lees je hier.

7 vragen om jezelf te stellen voor je foto’s van je kind op social media zet

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.