Gina Koninkx
Gina Koninkx School 8 jul 2020
Leestijd: 2 minuten

Kost het jouw kind veel moeite om gemotiveerd te blijven? Dit kun je als ouder doen

Hoewel de zomervakantie voor de deur staat, betekent dat niet dat we geen aandacht meer hoeven te besteden aan bepaalde vaardigheden. Sommige skills die kids nodig hebben om hun schoolwerk te kunnen doen, zijn sowieso essentieel in het leven. Jezelf kunnen motiveren bijvoorbeeld. Maar wat als je kind daar veel moeite mee heeft?

Jezelf leren motiveren

Het is belangrijk dat je leert (als kind al) om jezelf te motiveren. Dit heb je niet alleen nodig om je schoolwerk te kunnen maken en later op werk te kunnen presteren, het is een belangrijke vaardigheid die je overal bij nodig hebt.

De motivatie om elke dag op te staan maar ook om op zaterdag in de regen met goede moed op het voetbalveld te staan. Vind jouw kind het lastig om de motivatie op te brengen? Dit kun je als ouder doen om dat te stimuleren.

Werk met een beloningssysteem

Hoewel niet elke ouder fan is van een beloningssysteem kan dit op jonge leeftijd al veel doen om je kind te motiveren. Een andere belangrijke vaardigheid die je kind daarmee onder de knie krijgt, is leren om door te zetten. Doorzettingsvermogen en motivatie vallen samen op veel vlakken.

Als je met je kind werkt met een beloningssysteem – en dat kan ook als ze wat ouder zijn met hun huiswerk – leren ze zichzelf gemotiveerd te houden om door te zetten tot ze zullen worden beloond.

Voldoende aandacht voor je kind

Als je merkt dat je kind het echt lastig vind om zichzelf te motiveren, is het belangrijk dat je hier als ouder voldoende aandacht aan besteedt. Natuurlijk heb je niet alle tijd van de wereld om je kind 24/7 te motiveren (lees: uit bed te sleuren, het voetbalveld op te slapen of hem/haar ertoe moeten zetten om nog nét wat harder te studeren voor dat proefwerk Engels) maar alle beetjes helpen.

Maak bijvoorbeeld samen met je kind een planning. Dit doet veel kids goed. Overleg samen aan het begin van de week wat er gedaan moet worden voor school en wat er nog meer op de planning staat. Als je weet dat jullie zaterdag wat leuks gaan doen, is het makkelijker om je te motiveren voor de rest van de week. Op zaterdag word je namelijk beloond. Geef je kind in ieder geval het gevoel dat hij/zij het niet allemaal alleen hoeft te doen en motiveer als ouder je kind voortdurend.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.