Redactie
Redactie Opvoeden 3 sep 2019
Leestijd: 2 minuten

Dit is wat je kunt doen als je kind steeds last heeft van nachtmerries

Wanneer je kind gillend wakker wordt door een enge droom noemen we dat een nachtmerrie. Een nachtmerrie kan af en toe voorkomenn, er gaat immers heel veel om in zo’n klein koppie. Maar wanneer je kind er heel vaak last van heeft kan het wel een beetje vervelend worden.

Hoe komt het en wat kun je er het beste aan doen? Wij hebben de antwoorden voor je op een rij gezet.

De oorzaak

In principe is een nachtmerrie een onschuldig verschijnsel. Bijna elk kind heeft weleens last van angstige dromen, maar wanneer het kind daadwerkelijk overstuur en gillend wakker wordt noemen we dat een nachtmerrie. Maar liefst een kwart van de kinderen van 3 tot 6 jaar hebben minimaal één keer per week last van een nachtmerrie. Een nachtmerrie komt vaak door slaaptekort, een drukke dag, slapen in een te warme kamer of een verkeerde slaaphouding.

Wat kun je het beste doen als jouw kind last heeft van nachtmerries?

Op tijd naar bed

Vaak komt een nachtmerrie door slaaptekort. Zorg daarom dat je jouw kind op tijd in bed legt of laat je kindje misschien in de middag nog even een dutje doen. Daardoor zorg je dat jouw kind veel relaxter slaapt in de nacht.

Geen televisie of spelletjes

Kijkt jouw kind graag televisie of speelt hij of zij graag nog een spelletje op de gameboy? Zorg ervoor dat ze daar minimaal een uur voor het slapengaan mee stoppen. Doe het laatste uur alleen maar dingen waar ze rustig van worden.

Een vast ritueel voor het slapengaan

Doe je kindje voor het slapengaan in bad met lekkere lavendelolie of spray wat lavendelspray op het kussen. Dit werkt goed voor het rustig in slaap vallen. Lees wanneer je kindje in bed ligt nog een leuk verhaaltje voor en verlaat daarna rustig de kamer.

Praat erover

Neem je kind altijd serieus en heb het over de nachtmerries. Laat jouw kindje uitleggen wat er allemaal in voorkomt en leg (als dat kan) uit wat er bij een nachtmerrie aan de hand is en dat hij of zij er zeker niet bang voor hoeft te zijn.

Luchten maar

Laat de kamer van je kind goed luchten en zet voordat hij of zij gaat slapen ook nog even het raam open. In een warme kamer en warm bed heeft je kind sneller last van nachtmerries, dus misschien kun je het op deze manier makkelijk oplossen.

Dit artikel is geschreven door Vera Guldemeester.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.