Redactie
Redactie Opvoeden 16 sep 2019
Leestijd: 2 minuten

Wat als jouw kind andere kinderen pest? Zo kun je dat het beste aanpakken

Wanneer er een ouder op je afstapt om te vertellen dat jouw kind het kind van diegene pest, wil je het waarschijnlijk niet geloven. Mijn kind? Pesten? Nee, dat kan niet. Maar wanneer je hiermee ook door andere ouders, of misschien een leerkracht wordt geconfronteerd zet het je toch wel aan het denken.

Zit jij op dit moment in een vergelijkbare situatie? Zo kun je het het beste aanpakken.

Ga in gesprek met jouw kind over pesten

Allereerst kun je het gesprek aangaan met jouw kind. Wat is er precies aan de hand? Gaat het over en weer, of is alleen jouw kind de pester? Probeer achter deze dingen te komen, zodat je in het vervolg meer over deze vervelende situatie weet. Het is belangrijk dat je jouw kind zonder boos te worden het verhaal laat doen.

Wanneer jouw kind toegeeft te pesten is het ook een goed idee om het hierover te hebben. Waarom doet hij of zij het? Voelt het kind zich er beter door of is het uit frustratie? En hoe zou hij of zij het vinden als de rollen waren omgedraaid? Heb het erover en probeer inzicht in dat koppie te krijgen.

Ga in gesprek met de school

Wanneer het pesten zich op school voordoet (wat 9 van de 10 keer het geval is) kun je ook op de leerkracht van jouw zoon of dochter afstappen. Wat heeft de leerkracht ervan meegekregen en hoe ziet de juf of meester het? Speel open kaart en vertel dat je er erg mee zit en wil dat het stopt. Vraag ook of de leerkracht jou op de hoogte wil houden wanneer er weer zulke situaties voordoen.

Ga in gesprek met de ouders

Wanneer er ouders naar je toe zijn gekomen om te vertellen dat jouw kind hun kind pest is het ook een goed idee om na het gesprek met jouw kind en leerkracht nog een keer met de ouders in gesprek te gaan. Laat daarbij ook weten dat je er echt iets aan wil doen en dat de leerkracht ervan op de hoogte is.

Misschien kunnen jullie zelfs samen met de kinderen erbij een gesprek aan gaan? Het is in ieder geval handig om in contact te blijven met elkaar voor als er in de toekomst weer iets voor gaat vallen.

Dit artikel is geschreven door Vera Guldemeester.

Lees ook: Cyberpesten nog steeds groot probleem

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.